onsdag 20 februari 2019

Portföljfördelning

Den här bloggen beskriver ju min resa mot ekonomisk frihet, och det har visst gått ett tag sedan jag skrev något ekonomirelaterat. I juli 2017 presenterade jag min portföljfördelning och efter drygt ett och ett halvt år kan jag konstatera att jag gjort en hel del förändringar sedan dess (fler än jag trodde).
För närvarande är 27% av portföljvärdet  allokerade till värdepapper i euro (EUR), medan motsvarande andel i svenska kronor (SEK) är 47,5% och slutligen amerikanska dollar (USD) 25,5%
Förväntad avkastning via utdelningar är 6,7% brutto och 5,4% netto. Dessa andelar är ungefär lika stora som vid förra tillfället, men jag har en större andel likvida medel i kassan, dels för att börsen generellt känns högt värderad men framför allt för att jag behöver finansiera renoveringen av vårt nya hus.
Portföljfördelning i februari 2019
Portföljfördelning i februari 2019
Vid förra redovisningstillfället ägde jag andelar i 15 olika värdepapper, nu har antalet minskat till 13 och det är bara sex av värdepappren från förra genomgånegn som jag fortfarande äger.
Bland de spanska aktieslagen äger jag:
 • BME - spansk motsvarighet till OMX. Kursmässigt ingen höjdare, men pumpar ut fina utdelningar.
 • Enagas - en säker kassako med många års stadig höjning av utdelningarna.
 • Mapfre - tråkig försäkringskoncern med bra kassaflöden och stabil utdelning
Bland de nordiska aktieslagen ser det ut så här:
 • Danske Bank -har fått mycket smisk av marknaden och det är fortfarande oklart vilka följderna blir av penningtvättskandalen, men jag har köpt en liten post då jag tror att det värsta är över
 • Sampo - kursen ser nedtryckt ut och ger bra utdelning. Har flera fina innehav som bör fortsätta att utveckla sig väl.
 • Electrolux - jag har kvar en liten slatt efter att ha köpt runt 190 SEK och sålt med god förtjänst. Detta är ett bolag jag kan tänka mig att äga på längre sikt även om jag blev kortsiktig i detta fall.
 • Eolus Vind b - har utvecklat sig fantastiskt (mer än dubbling av gav). Välskött bolag med trovärdig ledning och fina framtidsutsikter.
 • Nordea Bank - ser ut att ha potential att kunna stiga väsentligt. Hög utdelning på nuvarande kurs.
 • Oriflame - jag gick in före rapporten och hittills ligger jag på plus minus noll. Jag avvaktar ett par kvartal tills jag bestämmer mig om jag ligger kvar eller säljer.
 • SHB a - det historiskt sett säkraste kortet bland de svenska storbankerna. Jag kommer dock att fortsätta hålla ett öga på utvecklingen. Jag applåderar bankens beslut att låta utdelningen ligga kvar och ha en krigskassa vid behov.
Min andel i amerikanska värdepapper är fortfarande lite för hög. Utsikterna för USD/EUR och USD/SEK ser illavarslande ut och politisk turbulens i USA och med dess relationer med andra länder kan kanske utlösa eller förstärka en nedgång som ser ut att komma.
 • AT&T - amerikansk motsvarighet till Telia. Bolaget har satsat tungt på att köpa media för att fylla sina nät med en utmanande skuldsituation som följd. Jag tror dock att bolaget, som just nu har en historiskt hög utdelning som andel av aktiepriset, kommer att rida ut stormen. Går kursen upp till 37 USD säljer jag hälften.
 • Prospect Capital Corp - investeringsbolag med höga månatliga utdelningar, just nu runt 11%. Trots en sänkning av utdelningarna med 28% valde jag att ligga kvar. Totalavkastningen är positiv, men jag hoppas på stabilare resultat framöver, med högre värdering som följd.
 • YieldShares High Income ETF - börshandlad fond med månatliga utdelningar, just nu runt 9%. Jag kommer att avveckla detta innehav under kommande månader.
Börsåret har ju öppnat mycket starkt, efter en svag avslutning i fjol. Själv passade jag på att stuva om i fortföljen och lyckades komma in på relativt låga kurser i några intressanta värdepapper. Jag tror det blir fortsatt turbulent på börsen och ser fram emot detta, då jag historiskt sett har överpresterat då börsen gått dåligt. Egentligen skulle jag vilja vara fullinvesterad, men då jag behöver likvider för att finansiera husrenoveringen kommer jag att minska eller sälja några innehav. Om drygt ett och halvt år kommer nästa uppdatering och då får ni veta hur det gick!
Vad tror ni om min portfölj och hur ser ni på det kommande börsåret?

8 kommentarer:

 1. Kul med lite ekonomirelaterat. Har noll koll på spanska företag så det var intressant att läsa om dem. Ouch, Prospect Capital, är du säker på att du vill ligga kvar med dem? Bolaget är förvisso stort, men de har stora mängder "skräplån" och den externa förvaltningen med Mr Barry i spetsen är allt annat än förtroendeingivande. Har haft dessa för nåt år sen, men gick vidare mot "bättre" BDCs som t.ex NMFC eller ARCC eller varför inte MAIN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, men faktum är att PSEC är en av aktierna som fått stanna kvar längst - jag borde veta bättre, men fokuserade vid inköpet mest på den höga direktavkastningen, trots att mina bästa investeringar sällan är kända högavkastare. Just nu ligger jag lite back i PSEC uttryckt i USD, hyfsat på plus uttryckt i SEK samt lite på plus uttryckt i EUR, och min tanke är att minska framöver... Valutaeffekten har spelat och spelar en ganska stor roll, och min fokus är främst på hur investeringarna går omräknat till EUR.
   Tack för tipsen, jag får kika in dem!

   Radera
 2. Hej, länge sedan du skrev något nu, du är saknad.
  Jag har lite funderingar. Kommer antagligen inom kort att flytta till spanska solkusten för att jobba, och funderar på vad jag ska göra med mina besparingar samt vart jag ska placera mitt nysparande i Spanien. Använder idag ISK hos Avanza men räknar inte med att det finns någon spansk motsvarighet till Avanza. Vilken/vilka banker i Spanien rekommenderar du? Jag är egentligen mest ute efter billiga indexfonder så har inga större krav. Hoppas någon kan komma med lite input här, eller kanske rentav ett inlägg på ämnet ;)
  //bushcrafting

  SvaraRadera
 3. Inget nytt under solen?

  SvaraRadera

 4. Att hjälpa är det enda sättet att erbjuda sin eviga kärlek till världen för att vara nära Gud och det är mycket viktigt. Varje person som behöver ekonomisk hjälp har en logisk orsak. För detta ger vi dig lånerbjudanden, snabba och garanterade krediter mellan 2000 och 10 000 000 till alla personer med kapacitet att återbetala det. Räntan är 3% med mycket enkla förhållanden som hjälper dig att starta ditt eget företag. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Så vänligen kontakta oss för mer information.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com
  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Julklappstips från en fattig student <3
  Jag handlar från butiker via: www.refunder.se/b/Spara50
  Dessa är mina favoritbutiker

  Campadre:
  https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817

  Lyko:
  https://referme.to/9vACAmo

  SvaraRadera
 6. Min historia är förmodligen typisk, men inom två dagar fick jag en snabb lösning för att återvända min ex kärlekspartner. Min man föll i en affär med en annan kvinna på hans arbetsplats, min kärleksman lämnade mig med två barn som vi hade tillsammans, alla massor av ekonomiska utgifter på mig ensam, han gav inte barn supporr till våra barn, jag vill ha min man tillbaka hem för att älska mig. Jag fick en lösning för att föra tillbaka honom med magiska trollformuleringar från äktenskapspellens trollmagi av en andlig man som heter Dr. Oduduwa. Strax efter två dagars magiska kärlek stavning aktiverades för mina räkning för att föra tillbaka ex love man återvända hem till mig, det var en överraskning att jag inte ens kan förklara hur allt händer, det fungerade som magi, inom två dagar är min kärleksman hemma för att be om ursäkt, be om min förlåtelse, jag var väldigt glad och mina böner svarar, idag är min man tillbaka till mig, vi lever tillsammans som en familj lyckligare i kärlek mer än någonsin tidigare.
   Jag kunde inte ha gjort den här magiska kärleksförtrycket utan hjälp av Baba Oduduwa. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg en annan kvinna, så sa han att vi var klara. Efter att Love stavaktivering ringde min man mig på mobiltelefon vi pratade snyggt och nästa dag återvänder han hem med massor av gåvor till mig och barn.
  Jag är tacksam för denna andliga äktenskapshealer som hjälpte mig. Jag rekommenderar honom till alla som har liknande äktenskap, förhållandeproblem, att snabbt kontakta kommunikation med Dr.Oduduwa Spiritual spell spellista för att återvända ex love back. via hans personliga kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965

  SvaraRadera
 7. Jag läste en kommentar online av en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en pojkvän (Mr.Right) 2 månader efter att hennes ex pojkvän bröt upp.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Oduduwa eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde att vittnesmål är det verkliga livet. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  lyckligtvis för mig stötte jag på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa the Great-Love-Stave, startade en trollformel för min räkning för att återhämta min ex-man med sin trollformel och magi-kärlek.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre ... Jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
  kontakta honom via hans personliga amail dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHOOK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VINN-SPEL STAV
  Internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera