torsdag 2 april 2020

Husrenovering del 2: Förberedande arbeten

Trogna läsare känner kanske till att familjen Apelsinblomskusten köpt en fristående villa med tomt en bit inåt landet. Under de senaste 18 månader har en stor del av vår lediga tid lagts på att planera och genomföra de renoveringsarbeten vi anser behövas för att förvandla villan till vårt nya hem. Arbetet är annu inte färdigt, jag räknar med att vi behöver ytterligare cirka 6 månader, så en del av inläggen kommer handla om pågående arbete.
Det här inlägget är det andra i en serie om totalt sex inlägg.
  1. Planering och uppföljning
  2. Förberedande arbeten
  3. Husrenovering
  4. Trädgård med bassäng
  5. Garage
  6. Avslutande arbeten
Vi köpte huset, som i likhet med de flesta övriga villor i bostadsområdet (urbanización) byggdes i slutet av 70-talet, till ett överkomligt pris. En del skulle säga att priset berodde på att de flesta köpare förmodligen ryggade tillbaka vid visning, men istället för problem såg vi de möjligheter som huset med dess tomt erbjöd. När budet gått igenom gjorde vi en detaljerad genomgång och började planera inför renoveringen. Vi insåg i detta skede att vi hade ett stooort projekt framför oss, men vi anade ändå inte hur mycket arbete som skulle krävas.

Skräckuthusen,

Bland de första förändringarna vi identifierade var rivningen av uthusen som var byggda kring huvudbyggnaden. Man hade, kanske av praktiska skäl, förlagt dessa mitt framför dörren på baksidan av huset och blockerade på så vis effektivt utsikten mot apelsinodlingarna och skogsområdet bakom tomten. Uthusen bestod av paellero, ett litet verktygsskjul, och några hundkojor, allt gediget uppfört i putsad betongsten. Rivningen omfattade även de kanaler som uppförts för att leda vattnet från bassängen till odlingar mot baksida.
Huvudbyggnaden skymtas till vänster bakom uthusen. Bassäng till höger.
Huvudbyggnaden skymtas till vänster bakom uthusen. Bassäng till höger.
Den förre ägaren hade satt sin egen prägel på trädgården och hade innovativa lösningar,
Den förre ägaren hade satt sin egen prägel på trädgården och hade innovativa lösningar,

en stenhård historia,

Då huset ursprungligen byggdes fanns det ännu inte något kommunalt avloppssystem i bostadsområdet, och avloppsvattnet leddes istället till en sju meter djup avloppsbrunn på tomten, där vattnet filtrerades ut i omgivande mark och fasta rester hämtades av pumpbil vid behov. Det låter primitivt, men det finns fortfarande mängder med fastigheter utanför stadskärnorna i Spanien som använder denna lösning. Då ett senare avloppsystem hade färdigställts, var det bara att koppla på husets avlopp till det rör som redan var framdraget till tomtgränsen. Jag säger bara, eftersom vi vid grävningsarbetet stötte på berg, som till råga på allt bestod av granit. Men med våld och vilja löser man det mesta.
Man påtar ju inte i jorden, man GRÄVER!
Man påtar ju inte i jorden, man GRÄVER!
Apelsinblomshund inspekerar arbetet.
Apelsinblomshund inspekerar arbetet.
Sluttömning av 7 m djup avloppsbrunn. Ett verkligt skitarbete.
Sluttömning av 7 m djup avloppsbrunn. Ett verkligt skitarbete.

trädgården från helvetet,

Tomtens baksida angränsar till ett större apelsinodlingsfält. En cirka fyra meter hög befintlig stödmur ger oss en fin utsikt och avgränsar ganska effektivt oss från de insekter och smådjur som lever där (och mot möjligheten att smita in och norpa en färsk clementin). När vi köpte huset visste vi dock inte hur denna mur såg ut, eller i vilket skick den var, eftersom den bakre delen av tomten var täckt av ogenomtränglig vegetation. Efter fyra helgers arbete hade jag huggit fram en gång fram till muren och efter åtskilliga veckors arbete var tomten rensad från sly och buskar. Vid närmare inspektion av muren kom vi fram till att den visserligen var gedigen, men i behov av förstärkning av dess nedre del för att känna oss tryggare.
Nöden har ingen djungel enligt Rolf Zetterlund. Men vår trädgård hade en.
Nöden har ingen djungel enligt Rolf Zetterlund. Men vår trädgård hade en.
Stödmur före och efter reparationsarbete.
Stödmur före och efter reparationsarbete.

och andra rysare...

Vi  bestämde oss också för att minska höjden på den befintliga bassängen med 40 cm, för att förbättra utsikten från husets baksida.
Klassiskt stenhuggararbete.
Klassiskt stenhuggararbete.
Hur ska det här sluta? Kommer det gå att bringa ordning i detta kaos? Skräck och fasa! I följande avsnitt får ni se fortsättningen på förvandlingsarbetet...

3 kommentarer:

  1. Intressant! Lycka till med det fortsatta arbetet! I vilket skick är själva huset om man får fråga?

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huset är ett mycket gediget bygge med 30 cm tjocka ytterväggar och valmat tegeltak med rejält tilltagen isolerande luftkammare mellan inner- och yttertak. Allt i sten/tegel/betong, vilket är vanligast i Spanien - inte så kallt på vintern och svalt på sommaren. Bortsett från inkråmet har vi inte behövt göra något alls åt huskonstruktionen. Mer om detta kommer!

      Radera
    2. Låter bra och jag ser fram emot att läsa mer!

      Radera