måndag 2 mars 2020

Spansk trafikskola del 5: Användning av körriktningsvisare

Vi har kommit fram till den femte delen av min spanska trafikskola, och om du läst de föregående avsnitten bör du nu kunna bete dig i trafiken som vilken spanjor som helst utan att sticka ut, men kom ihåg att enbart praktisera det du lärt dig när du är i Spanien - hemma i Sverige ett sådant betende lätt tolkas som irrationellt och resultera i feta böter. Idag ska det handla om hur du använder körriktningsvisarna (eller, som de med utrikiskt låneord så vulgärt även kallas, blinkers).

Egentligen skulle lektionen vara slut här, för man använder nämligen körriktningsvisarna mycket sparsamt i den spanska trafiken.
"Den får den för tusen euro, motorn är slut, men blinkersen är som ny!"
"Den får den för tusen euro, motorn är alut, men blinkersen är som ny!"
Några exempel på när de i alla fall kommer till användning är:
  • vid tillfällig felparkering. Exempel så sådan kan vara inuti en rondell, i körfil för taxi och buss eller vid allmän dubbelparkering, och påvisas lättast genom att slå på varningsblinkers. Normala tillämplingar är då man behöver utföra ett ärende, och bilen skulle kunna misstas för att vara permanent felparkerad, vilket skulle reta upp överiga bilister.
  • vid bilprovningen.
Nåja, jag ska inte vara orättvis, inte alla spanska bilister är dåliga på att använda blinkers... Enligt en artikel i tidningen Sport, är det bara 53% som inte använder körriktningsvisarna korrekt vid omkörning på motorväg och endast 67% som underlåter att använda körriktningsvisarna vid påfart på desamma.
Undrar vad är detta för en spak?
Undrar vad är detta för en spak?
Jag funderar på hur tillverkare av bilar med självstyrande bilar i framtiden tänker tackla problemet, så att deras bilar deter sig så naturligt som möjligt i den spanska trafiken? Det kanske går att lösa med en inställning för att stänga körriktningsvisarna helt enkelt. Samt någon slags slumpgenerator för att hantera filbytena.

Nedan hittar du länkar till föregående avsnitt i min spanska trafikskola.

2 kommentarer:

  1. Spanska fastlandet har jag aldrig varit på så jag får tro på ditt ord. Däremot har jag varit på kanarieöarna och där stämmer det inte alls. Där kör man faktiskt bättre än svenskar tycker jag.
    Men i Italien är det likadant. Inga blinkers och "tillfälliga" parkeringar lite varstans. "Tillfälligt" kan där dessutom innebära ärenden på flera timmar. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man bott här ett tag så vänjer man sig dessvärre, annars får man ju vara irriterad nästan jämt.
      På Kanarieöarna är det väl mest turister som kör, så det kanske funkar bättre där :-)

      Radera