lördag 30 september 2017

Köpa bostad på medelhavskusten: Torrevieja (korrigerad)

Uppdatering 2017-10-02: de omkostnader vid husköp jag angivet i originalversionen av inlägget avsåg nyproducerade bostäder. Begagnade bostäder har en väsentligt högre skattesats, vilket resulterar i väsentligt högre omkostnader. Jag har nu korrigerat omkostnaderna vid köp av begagnad bostad och dessutom angivet omkostnad vid köp av nyproducerad bostad till motsvarande pris inom parentes. Jag ber om ursäkt för felet.

Om man ska bo på Apelsinblomskusten, var ska man om inte nära playan?
Då måste man söka bostad, och det finns flera stora spanska sökmotorer för att hyra eller köpa, t ex yaencontre.comcomprarcasa.com och fotocasa.com. Det finns även fastighetsmäklare som är specialiserade på utländska köpare och som erbjuder andra språk än spanska, men efter vad jag har sett är priserna högre för samma objekt. Innan ni läser detta (eller kanske efter) kan ni även kika på min checklista vid bostadsköp på medelhavskusten.
För att illustrera hur processen kan gå till har jag, utan att lägga ned alltför mycket tid, letat annonser på yaencontre.com (varifrån jag hämtat samtliga bilder och information) på en bostad i Torrevieja (som jag själv inte har särskilt stor erfarenhet av, men som är populärt bland svenskar och kanske framför allt eftersom jag blev ombedd om just Torrevieja). Vad sägs om en lägenhet på 70 m² i första strandlinjen* med 3 rum och 2 badrum. Utropspriset är 169.900 € - enligt min uppfattning är det i dyraste laget, men huspriserna har stigit under 15 månader i rad (de ligger dock fortfarande 40% under priserna när marknanden toppade 2007/2008.
Nära Medelhavet.
Nära Medelhavet.
Lägenheten (som i det här fallet är begagnad) ligger som ni kan se precis vid stranden stranden och Torrevieja är en medelstor stad (knappt 85.000 invånare) med mycket turism. Säkerligen passar orten många svenskar som vill leva ett lagom lugn liv och njuta av sol och bad samt typisk medelhavskost.
Härlig frukostutsikt.
Härlig frukostutsikt.
Nu måste man ju komma ihåg att det det tillkommer en del kostnader uppepå köpeskillingen. Låt oss säga att vi söker ett lån på 130.000€ (vi tänker oss en kontantinsats på 40.000€).
Omkostnader vid köp av begagnad bostad (motsvarande omkostnad för nyproducerad bostad inom parentes i de fall omkostnaden skiljer sig) i Valencia:
 • Notariat: ~1.100
 • Fastighetsregistret: ~535€
 • Handläggare: ~235
 • Skatt: ~17.000€ (nyproducerad lägenhet~2.550€)
Omkostnader för banklån:
 • Notariat: ~1.000€
 • Fastighetsregistret: ~50
 • Handläggare: ~380€
 • Stämpelskatt*: ~2.900€
 • Värdering (för att be om banklån): ~330€
Så, vi ser att omkostnaderna uppstiger till 18.870€ + 4.660€, det vill säga cirka 23.530€ för en begagnad bostad och 9.080€ för en ny producerad bostad. Har vi gott om pengar och kan betala hela beloppet utan att be om banklån, kan vi spara en stor del av omkostnaden.
Omkostnaderna varierar beroende på autonom region (i detta fallet är det Valencia, som är bland de dyrare), eftersom skattesatserna är olika. I Madrid är omkostnaden för motsvarande köpeskilling cirka 6.400€ (15.280€ för nyproducerade bostäder), i Guipuzcoa runt 5.500€ (16.500€) och i Extremadura kring 8.000€ (19.550€).
Man behöver ju även vila efter sol, bad och restaurangbesök.
Man behöver ju även vila efter sol, bad och restaurangbesök.
När pengarna tryter kan det vara läge att skippa restaurangen och laga mat hemma.
När pengarna tryter kan det vara läge att skippa restaurangen och laga mat hemma.
Så här ser fastigheten ut från stranden (det gula huset).
Så här ser fastigheten ut från stranden (det gula huset).

Som ägare till denna utmärkta lägenhet betalar man fastighets skatt, som i Nules uppgår till 0,445% av taxeringsvärdet. Om vi antar att detta är 120.000€, blir det runt 550€ om året. Övriga levnadskostnader är väldigt livsstilsberoende (jag beskrev mina levnadskostnader här), men generellt sett är det något billigare att leva i Spanien.
Garageplats och förråd i samma fastighet kan köpas till om så önskas. För 12.000€.

Några slutord...

Som jag skrev i min checklista vid bostadsköp på medelhavskusten är det bra att bekanta sig med platsen och allra helst själva fastigheten innan köpet. Jag har själv gått igenom processen, och antalet annonser jag gått igenom är oändliga. Men det lönar sig att göra hemläxan ordentligt för att inte gå på någon mina.
Om ni har några funderingar är ni välkomna att lämna kommentarer eller kontakta mig via apelsinblomskusten snabel-a gmail.com så kommer jag att svara i det mån jag kan.


Friskrivning: objektet är godtyckligt utvalt av mig och att jag vill varken göra reklam för eller rekommendera någon mäklare eller någon fastighet. Jag kan inte heller garantera hur länge ovanstående länk kommer att fungera, eftersom objektet tas bort i samband med försäljning.

* Impuesto de Actos Jurídicos Documentados

5 kommentarer:

 1. Tack för din artikel, mycket intressant och lärorik. Det är mycket pengar för en liten lägenhet. Tror man ska först prova på att hyra något i kanske 6 månader, för att se om det verkligen är så fantastiskt som man tror det är. Våra planer när den dagen kommer är att börja jobba deltid, och hyra något i ett varmt land under vinterhalvåret, just för att se om vi trivs. För det blir ju vardag även i Spanien ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag börjar själv fundera på att byta till ett mindre hus med tomt, och att hyra (i mitt fall helst med rätt att köpa) är ett bra alternativ för att minska risken att köpa fel hus.

   Jag tror att ni tänker helt rätt, det är trots allt ett ganska stort steg att flytta utomlands. 6 månader (kanske till och med 2-3 månader) bör vara fullt tilräckligt för att bilda sig en uppfattning om både land, omgivning och kultur.

   Radera
 2. Om samma lägenhet hade legat 2-3 km från vattnet, vad hade det gjort för priset?

  Fast nu börjar ju vän av ordning undra om rättsstaten Spanien är på väg mot undergång :-(.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att lägenheten ligger i andra eller tredje linje gör 10.000-20.000€. Det finns gott om lägenheter för under 100.000 en bit inåt landet och/eller en bit från de populäraste turistställena. Jag såg exempelvis häromdagen en alldeles utmärkt lägenhet på 90 m² för endast 25.000€. Belägen i en mindre ort uppe i bergen, 12 km från havet.

   Vad man än anser om katalanernas rätt att bestämma själva är det sorgligt att se vad som pågår. Båda sidor har lyckats göra en svår situation närmast ohållbar.

   Undergång tror jag inte på, i alla fall inte på medellång och lång sikt. Men det kan nog vara läge att avvakta om man går i husköpstankar. Kanske blir det till och med bättre köpläge om det blir lite skakigt.

   Radera
 3. Tack för den intressanta genomgången. Jättebra!

  SvaraRadera