lördag 12 januari 2019

Vinter på Apelsinblomskusten

Vad är det säger ni? Det finns väl ingen vinter på spanska kusten, och om det funnes så är det väl i alla fall inte särskilt kallt.
Men där tar ni fel. Det är just nu vinter här på Apelsinblomskusten, och inte endast enligt kalendern utan även enligt termometern. I natt gick temperaturen ned till -3ºC, och det är ungefär så kallt det blir här.
Men det är inte så särskilt synd åt de utlandssvenskar som väljer att trotsa kölden. Redan vid klockan nio hade temperaturen gått upp till 6ºC och mitt på dagen var det runt 15ºC.
Morgonpromenad med Apelsinblomshund
Morgonpromenad med Apelsinblomshund

Ni ser rätt, daggen har blivit till frost
Ni ser rätt, daggen har blivit till frost

Apelsinblomshund trivs utmärkt när temperaturen är låg
Apelsinblomshund trivs utmärkt när temperaturen är låg

tisdag 8 januari 2019

Defibrillering

Kontemplera diagrammet nedan. Det visar hushållet Apelsinblomskustens nettoändring av totala likvida tillgångar per vecka sedan 1996 (min detaljerade ekonomiska uppföljning inleddes för övrigt i slutet av 1995 och sedan dess utökats till en stort och komplext kalkyark på ungefär 16 megabyte med 42 sammanlänkande blad, där jag hanterar både historik, nutid och prognoser). När man granskar tidsserien kan man lätt se att utslagen, både de positiva och negativa, har ökat sin amplitud över tiden, och då konsekutiva veckor växlar kraftigt mellan positiva värden är det ett tecken på at min ekonomi blivit mer volatil, ungefär som börsens "skräckindex" VIX.
Det ser ju ganska kaotiskt ut, och även om det rent optiskt går att se att den totala delsumman av alla staplar blir positiv, är det svårt att utskilja någon trend.
Veckovis uppföljning av förändring av likvida tillgångar
Veckovis uppföljning av förändring av likvida tillgångar


Nedanstående diagram visar löpande genomsnittliga värden för 10-veckors perioder för samma datamängd (y-axels skala är en femtedel av föregående diagrams). Det ser fortfarande ganska volatilt ut, men det blir enklare att se kortsiktiga trender.
10-veckors löpande genomsnittligt värde

Då vi tittar på löpande genomsnittliga värden för 52-veckors perioder framgår långsiktiga trender tydligt (skalan är samma som för föregående diagram). Långa perioder med positivt genomsnittligt utfall resulterar i stora positiva kassaflöde, som kan återinvesteras. Då lutningen på kurvan växlar till att bli negativ, kan det vara inledningen på en längre negativ trend.
52-veckors löpande genomsnittligt värde
52-veckors löpande genomsnittligt värde

Nu måste man ju naturligtvis även ta hänsyn till de bakomliggande motiven till svängningar och tendenser. Det är stor skillnad på om utfallet beror på börsens humör, sparkvot eller tillfälliga utgifter. Exempelvis beror den stora nedgången under stora delar av perioden från 2010 till 2012 på frivillig amortering på vårt radhus. Den kraftiga nedgången nedgången (som verkar markera slutet på en exceptionellt lång period av kontinuerligt positivt utfall) under de senaste 5 månaderna är en kombination av höga omkostnader för renovering av vårt nya hus samt en ganska kraftig nedgång hos börsrelaterade värdepapper.
Nedan visas diagrammet i den form jag använder det, med de tre datamängderna sammanslagna. Det här är ett av de sätt jag använder för att försöka förstå min ekonomi bättre, och genom den har jag förmodligen blivit mer långsiktig i mitt tänkande. Visst ser det härligt grötigt ut! Mums för en ekonomiintresserad ingenjör...
Allt på en och samma gång!
Allt på en och samma gång!



fredag 4 januari 2019

Gotti-Gott-Gott! Nytt år!

Jepp, så har det alltså blivit 2019. Det har gått 19 år sedan allting skulle sluta att fungera på grund av milleniumbuggen och snart 7 år sedan jorden skulle gå under helt enkelt eftersom mayafolkets kalender inte sträckte sig längre.
Ska Trump flera år senare lyckas med det som mayafolket förutspådde skulle ske 2012?
Ska Trump flera år senare lyckas med det som mayafolket förutspådde skulle ske 2012?

Jag skulle kunna tänka mig att bjuda på några egna spådomar om framtiden. Men det ska jag inte göra, det blir bara fel. Istället bjuder jag på ett citat av Otto Ludwig (tysk författare 1813-1865):
"Det enda säkra man vet om framtiden är att det blir allt mindre av den."

Några fler citat på samma tema, smaka och sug på dessa:
"Oroa dig inte för morgondagen, i övermorgon är den över." (Okänd)
"Jag tänker aldrig på framtiden. Den kommer snart nog ändå." (Albert Einstein 1879-1955)

Själv både tänker jag på framtiden och morgondagen och planerar för den, med en skräckblandad förtjusning inför vad som kan förmodas komma att hända. Jag har i skrivande stund 19 arbetsdagar kvar tills min två år långa tjänstledighet inleds och jag ser fram emot den med oerhörd längtan samtidigt som jag fasar inför den avgrund jag står att begrepp att kasta mig utför. Ett vägt genomsnitt av dessa känslor blir dock ganska bra, så jag tutar och kör.
Just det, jag höll ju på att glömma att önska eder alla ett Gott Nytt År. Samt att edra bästa estimat för året kommer att överträffas med råge.





PS. Jag försöker mig på en spådom i alla fall. OMXS30 kommer att stiga med 12% i år. Kom ihåg var ni läste det först.