tisdag 8 januari 2019

Defibrillering

Kontemplera diagrammet nedan. Det visar hushållet Apelsinblomskustens nettoändring av totala likvida tillgångar per vecka sedan 1996 (min detaljerade ekonomiska uppföljning inleddes för övrigt i slutet av 1995 och sedan dess utökats till en stort och komplext kalkyark på ungefär 16 megabyte med 42 sammanlänkande blad, där jag hanterar både historik, nutid och prognoser). När man granskar tidsserien kan man lätt se att utslagen, både de positiva och negativa, har ökat sin amplitud över tiden, och då konsekutiva veckor växlar kraftigt mellan positiva värden är det ett tecken på at min ekonomi blivit mer volatil, ungefär som börsens "skräckindex" VIX.
Det ser ju ganska kaotiskt ut, och även om det rent optiskt går att se att den totala delsumman av alla staplar blir positiv, är det svårt att utskilja någon trend.
Veckovis uppföljning av förändring av likvida tillgångar
Veckovis uppföljning av förändring av likvida tillgångar


Nedanstående diagram visar löpande genomsnittliga värden för 10-veckors perioder för samma datamängd (y-axels skala är en femtedel av föregående diagrams). Det ser fortfarande ganska volatilt ut, men det blir enklare att se kortsiktiga trender.
10-veckors löpande genomsnittligt värde

Då vi tittar på löpande genomsnittliga värden för 52-veckors perioder framgår långsiktiga trender tydligt (skalan är samma som för föregående diagram). Långa perioder med positivt genomsnittligt utfall resulterar i stora positiva kassaflöde, som kan återinvesteras. Då lutningen på kurvan växlar till att bli negativ, kan det vara inledningen på en längre negativ trend.
52-veckors löpande genomsnittligt värde
52-veckors löpande genomsnittligt värde

Nu måste man ju naturligtvis även ta hänsyn till de bakomliggande motiven till svängningar och tendenser. Det är stor skillnad på om utfallet beror på börsens humör, sparkvot eller tillfälliga utgifter. Exempelvis beror den stora nedgången under stora delar av perioden från 2010 till 2012 på frivillig amortering på vårt radhus. Den kraftiga nedgången nedgången (som verkar markera slutet på en exceptionellt lång period av kontinuerligt positivt utfall) under de senaste 5 månaderna är en kombination av höga omkostnader för renovering av vårt nya hus samt en ganska kraftig nedgång hos börsrelaterade värdepapper.
Nedan visas diagrammet i den form jag använder det, med de tre datamängderna sammanslagna. Det här är ett av de sätt jag använder för att försöka förstå min ekonomi bättre, och genom den har jag förmodligen blivit mer långsiktig i mitt tänkande. Visst ser det härligt grötigt ut! Mums för en ekonomiintresserad ingenjör...
Allt på en och samma gång!
Allt på en och samma gång!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar