måndag 5 mars 2018

Åkte på en propp

Den sitter i mitt vänstra ben och på medicinskt fackspråk refereras det till som DVT, djup ventrombos. På enkel svenska betyder det blodpropp i de djupa venerna, i mitt fall var den cirka ett par decimeter då den diagnostikerades, lokaliserad mellan övre delen av vaden upp till ungefär mitten av låret. Det började ungefär en vecka tidigare, med en lätt smärta på insidan av låret, vilket jag tolkade som en lättare muskelsträckning. Värken gick att leva med, dock blev jag i slutet av veckan tvungen att ta Ibuprofen för att kunna sova (kanske borde jag ha sökt läkare redan då, men jag hade tidigare erfarenheter av muskelbristningar och att få en blodpropp fanns helt enkelt inte på kartan). Förra måndagen försvann dock symptomen i låret, och värken fick ned i knät och vaden, som svullnade upp och värkte. Jag insåg att min egna diagnos var felaktig och åkte till akuten och sedan till regionssjukhuset, där jag efter flera timmar och undersökningar fick diagnosen DVT.
Chuck Norris vet hur hur du åker på en propp.
Chuck Norris vet hur hur du åker på en propp.

Detta är dessvärre min andra större erfarenhet på kort tid av det spanska allmänna sjukvårdssystemet (den första var en ordentlig cykelvurpa då jag landade på huvudet), och jag hoppas att den slutliga balansräkningen blir positiv även denna gång. Jag är sedan en vecka tillbaka sjukskriven och injicerar dagligen propplösande läkemedel. För närvarande vet jag inte hur prognosen ser ut, men som jag ser det existerar endast ett alternativ, att bli helt återställd så fort som möjligt.
Då min behandling föreskriver obegränsad vila och väsentligt begränsad aktivitet, har jag mycket tid till allehanda värdsliga och själsliga funderingar. Om hur oförutsedda händelser kan kullkasta, eller åtminstone få stor inverkan på, vår aktuella livssituation och planering för framtiden. Och om man bör ta med oförutsedda händelser i planeringen... (Troligen inte, det är väl därför de kallas oförutsedda.)
Just nu befinner jag mig i ett läge, där jag ännu inte känner till vilka effekter jag kan räkna med - varken ofrivilliga effekter, såsom sjukskrivningens längd eller resulterande behov av ändrad livsstil, eller frivilliga effekter, till exempel om jag önskar och bör ändra på något i mitt arbetsliv - så för tillfället fokuserar jag på att bli återställd så fort som möjligt och därefter kommer jag att fundera över vilka konsekvenser som den här händelsen bör och kommer att få på kortare och längre sikt.
I princip tror jag att mina planer inte kommer att ändras i det väsentliga, åtminstone inte på längre sikt, men jag får troligen anledning till att återkomma till detta i kommande inlägg.

4 kommentarer:

 1. Usch då det var inte roligt. Försök krya på dig så gott det går! Har du en sjukförsäkring av något slag? Hur fungerar den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Och nej, det är inte roligt och det var bland det sista jag kunde föreställa mig. Som yrkesverksam omfattas av den allmänna social tryggheten med dess sjukvårdssystem.
   Jag har ingen privat sjukförsäkring. Det allmänna sjukvårdssystemet fungerar i allmänhet ganska bra i fall som mitt (som är brådskande och relativt allvarliga), dock brister det ibland vid mindre allvarliga åkommor, med långa väntetider som följd.

   Radera
 2. Nu har jag inga kunskaper om vad som är orsaken till en blodpropp. Jag kan bara relatera till den jag fick i en benet för 20 år sedan. Det viste sig att jag hade tappat mycket blod på grund av en tumör som satt i tjocktarmen. Så jag åkte in för ont i benet och kom ut utan grovtarm. Så kanske kan blodvärdet vara intressant att ta reda på .Jag hade 73 när jag kom in på sjukhuset..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar! Läkarna verkar vara mer intresserade av att ta reda på bakomliggande orsak till proppen än ätt lösa upp den (vilket är första prioritet för mig). Att ta blodprov kommer ge ledtrådar, men personligen misstänker jag någon form av trauma relaterat till mina problem i knäet. Framtiden får utvisa...

   Radera