fredag 18 maj 2018

Husköp del 1: Fastigheten

Som jag kommenterade i mitt föregående inlägg har familjen Apelsinblomskusten efter mycket funderande, letande på Internet och husvisningar slutligen beslutat oss för att köpa en mindre villa med tomt en bit inåt landet.
Läsare som är intresserade av hur ett husköp går till och vilka omkostnader man bör ta med i beräkningarna kan lämpligen läsa mitt inlägg om ett fiktivt köp av en lägenhet i Torrevieja.
Men nu är det alltså skarpt läge och jag tänker i detta och kommande inlägg beskriva själva köpet och renoveringen av huset med målsättning att i samband med försäljning av vårt nuvarande boende bli vårt förstaboende, en process som vi räknar med kommer att ta cirka 2-3 år.
Det börjar bli dags att få en egen trädgård tycker Apelsinblomshund.
Det börjar bli dags att få en egen trädgård tycker Apelsinblomshund.

Fastigheten

Själva fastigheten är en fristående villa byggd på slutet av 70-talet uppförd på en tomt på drygt 800 m². Fastigheten ligger en bit inåt landet i en urbanización (bostadsområde med villor), belägen i dess utkant med härlig utsikt över apelsinodlingar. Huset är gediget med cirka 200 m² i ett plan (tre rum och kök, ett badrum samt större vardagsrum med öppen spis) inklusive terrass med tak, garage och friliggande paellero (ett slags bod med eldstad för mattillagning) och har en simbassäng. Någon trädgård är inte anlagd, utan tomten består mestadels av öppen matjord (d v s röd lerhaltig jord, marken användes innan den bebygdes för odling), vilket passar oss bra då vi har en större mängd träd och palmer som vi längtar efter att plantera i en riktig trädgård.

Köp och finansiering

Jag ämnar inte ange köpeskillingen, men jämfört med svenska storstadpriser och även med spanska sådana är priset relativt modest. Huset har värderats till ett värde cirka 40% över inköpspriset, vilket känns betryggande. Vi har beviljats ett hypotekslån på 100% av köpesbeloppet (vilket är lägre än 75% av värderingsbeloppet) och övriga omkostnader täcker vi med medel från sparkonto samt försäljning av motsvarande cirka 5% av aktieportföljen.

Renoveringsbehov

I princip kommer vi att renovera hela huset, vilket inkluderar golv, nytt kök, två badrum (ett nytt) samt sammanslagning av några av sovrummen. På utsidan kommer vi att anlägga en ny terrass och förmodligen ny swimmingpool samt ny paellero. Dessutom kommer vi att anlägga trädgård.
En del av vår nuvarande terrass. Med bland annat strelitiza augusta, magnolia grandiflora och kottpalm.
En del av vår nuvarande terrass. Med bland annat strelitiza augusta, magnolia grandiflora och kottpalm.

Totalt sett räknar vi med att tillkommande renoveringskostnader kommer att uppgå till 50-60% av köpeskillingen. Vi kommer att bekosta arbetet löpande med sparade medel från inkomst och utdelningar, vilket kommer att dra ned sparkvoten drastiskt under de kommande åren.

Försäljning av befintlig fastighet

När villan är renoverad kommer vi att flytta permanent och sälja vår befintliga bostad, ett obelånat radhus. Hela intäkten från försäljningen kommer därefter att investeras i aktier, vilket jag räknar med att med råge kompensera den lägre investeringsnivån p g a lägre sparkvot under renoveringsfasen. Andelen anläggningstillgångar/fastigheter i balansräkningen blir lite större än önskat under perioden, men det rättar sig till med tiden.
När allt är klart och allt damm och lagt sig räknar jag med något lägre boendekostnader, allt annat lika. Vilket passar bra in i min övergripande plan och målsättning.
Framtiden får utvisa hur det gick.

6 kommentarer:

 1. roberth i norge18 maj 2018 kl. 22:32

  Hej!
  Grattis till ny bostad. det kommer ju bli kanon, ha lite mera frihet i med trädgård och anpassning av hus.
  Tycker det är en kanonblogg du har. speciellt att du skriver från spanien gör det extra roligt. om 4 år så går jag i "pension" och kommer köpa mig nåt i spanien eller portugal (frun är från brasilien) så därför är också portugal i tankarna.
  När får du tillträde till huset? är det nåt speciellt med det nye huset som gjorde att lotten fall på den?
  TEM UMA FIM DE SEMANA MUITO BEM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar så mycket, det är roligt at höra att det som skrivs blir läst!
   I princip kommer vi att få tillträde till huset under slutet av innevarande månad. Vi kommer att inleda en planeringsfas och bo i huset under närmare ett för att få begrepp om solens bana och hur varmt/kallt det blir under olika delar av året och börja detaljplanera inför renoveringen.
   Vad gäller kriterierna för köpet kan jag nämna:
   - Priset. Man får vad man betalar för, men i det här fallet känns de som vi får mycket för pengarna. När huset är färdigrenoverat kommer totalkostnaden att vara runt 70% av vad vi betalade för vårt befintliga radhus.
   - Läget. Det ligger hyfsat nära (15 minuter) både vår nuvarande bostad och våra arbetsplatser. Det ligger i en urbanización consolidada (d v s bostadsområde som funnits på plats länge, inga överraskningar) och med åretruntboende grannar (med tanke på högre inbrottsrisk i avsides liggande hus). Bra utsikt, vi gillar naturen, och promenadavstånd till friluftsanläggningar och affär. Lite längre in i landet, vilket ger lägre luftfuktighet och svalare nätter.
   - Huset och tomten. Inte för stort, inte för litet. Gediget hus med 30 cm tjocka ytterväggar. Tomt där vi fritt kan anlägga trädgård.
   - Service. Finns kommunal el, vatten, avlopp, stadsgas, telefon och Internet. Nära (1 km) till huvudorten.
   För din del kanske Portugal är bättre med tanke på språket och beroende på bostadsort är det nog billigare att leva där. Fyra år går snabbt, har du redan börjat kika på husannonser?
   ¡También te deseo un muy buen fin de semana!

   Radera
 2. Hej, ska bli kul att läsa mer om. Siktar själv på en kåk vid kusten i Toscana vad det lider. Lycka till!! Hälsningar T. Http://toscananext.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toscana verkar vara en härlig region att leva i, och för att njuta av italiensk mat och vin. Själv är jag stort fan av kommissarie Montalbano och de sicilianska miljöer man man njuta av i tv-serien. Men baserat på egen erfarenhet (klimatmässig sådan) skulle jag nog också välja norra Italien framför södra.
   Tack för din bloggadress, jag ska hålla koll på den för att se hur det går med dina planer.

   Radera
 3. Ett riktigt intressant inlägg! Spanien är definitivt topp 3 på vår lista över länder där vi kan tänka oss att gå i deltidspension. Hur fungerar det med hantverkare i Spanien? Är det samma som i Sverige där ett bra utfört jobb till rätt pris är som att singla slant, eller hur ser det ut med avtal och liknande?
  Har tittat lite på "En plats i solen" på tv4 play och det är ju inte klokt hur mycket hus man får för pengarna i Spanien, till och med på Costa del Sol och liknande regioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har generellt bra erfarenheter av de hantverkare vi anlitat, både vad gäller pris, utförande och punktlighet, men så har vi också ett bra kontaktnät och vet vilka som man bör undvika (det finns hantverkare som lever efter mañana-principen och tar tillfället i akt att salta notan om kan (här är det en fördel att kunna språket samt ha lite allmän erfarenhet av att förhandla).
   Sett från svensk synvinkel kan jag förstå att fastigheterna verkar billiga, och just nu är det troligen ett ganska bra tillfälle att köpa, eftersom priserna börjar stiga efter att marknaden imploderade under 2008. Från spansk synvinkel tycker jag att priserna börjar närma sig normalpriser (utifrån situationen på arbetsmarknaden och löneläget), bortsett från storstäder som Madrid, Barcelona, Baskien och delar av medelhavskusten, där priserna inte sjunkit lite mycket.

   Radera