onsdag 8 september 2021

Lär dig spanska på två veckor

Eller varför inte på två månader eller två år? Går det att lära sig ett språk riktigt snabbt? Och blir resultatet i så fall bra?
Jag har själv erfarenhet av att lära mig spanska som nytt språk, och i mitt fall lärde jag mig språket som vuxen. Märk väl att titeln på inlägget anspelar på att lära sig språket snabbt, vilket inte nödvändigtvis är bästa sättet eller resulterar i det mest korrekta eller hållbara språket.
Som svensk har man förmånen att lära sig flera språk i grundskolan, vilket kan ge en bra grund för att studera även andra språk, eftersom man lär sig ett system, det vill säga hur språket är uppbyggt med grammatiska konstruktioner, vilket kan appliceras på andra språk. I vissa fall får man mer draghjälp av grammatiken än i andra, t ex då man lär sig ett språk inom samma språkfamilj (som latinska språk). Jämfört med nativt spansk- eller engelsktalande folkgrupper, har vi svenskar fördelen att lära oss ett språk som talas av relativt få människor, vilket ger incitament att lära sig andra språk. Man ska inte heller underskatta betydelsen av filmer och program på originalspråket med svensk undertext, då detta ger en indirekt inlärning av uttal och känsla för hur olika språk låter.

Det här blir lite roligare om kan spanska
Detta blir eventuellt roligare om kan spanska

Nedan går jag igenom de några olika tänkbara alternativ för att lära sig spanska (eller något annat språk för del delen).

Ordinarie skolgång

Detta kanske är det vanligaste sättet att lära sig ett nytt språk i Sverige. Vid sidan av den obligatoriska engelskundervisningen kan man lära sig ett tredje språk, och spanska har blivit det vanligaste (när jag pluggade för lääänge sedan var tyskan vanligast, följt av franskan, sedan kom ingenting och sedan kom spanskan).
Fördelen är att man är ung och lättlärd och undervisningen sker på ett organiserat sätt. Nackdelen är att man är ung och omotiverad, och ett tredje språk faller lätt i glömska med tiden om det inte underhålls (som med min tyska).

Lokal språkkurs i Sverige/Spanien

För egen del lärde jag mig spanska genom intensiv lokal språkkurs på plats här i Spanien direkt från en spansk lärare utan andra svenska elever, och det är något jag verkligen kan rekommendera men som förmodligen inte passar de flesta, Priserna varierar beroende på om man vill ha individuella eller gemensamma lektioner och lämpliga språkskolor hittar man på nätet eller genom att fråga bekanta.

"Long haired dictionary"

Det vill säga att skaffa en lång-/hårig flick-/pojkvän beroende på ens preferenser. Det underförstås att denne bör ha spanska som modersmål samt vara intresserad av att konversera. Alternativet utgår om man redan har en livspartner då detta kan vålla oönskade bieffekter. Fördelen med att lära sig språket på det här sättet är att inlärningen blir behovsstyrd och ofta intensiv. En nackdel är att man inte lär sig den grammatiska bakgrunden.

Google translate

Jag tar upp detta alternativ, kanske inte som ett sätt att lära sig ett språk, men det funkar som hjälpmedel att kommunicera utomlands. Har man appen installerad så görs översättningarna snabbt och är ofta ganska bra. Ibland blir resultatet dock ganska förvirrande, och är du utan mobiltäckning så är du körd.

Språkappar

Detta inlärningssätt är något relativt nytt (i alla fall om man tittar på hur man historiskt sett lärt sig språk), och precis som de övriga alternativen finns det både för- och nackdelar, jämfört med de övriga alternativen.
Fördelar: Nackdelar
+ Lektionerna anpassas efter ingångsnivå
+ Man kan ta lektionerna när det passar (t ex på tåget) och lyssna om flera gånger
+ Inlärningstakten är snabb och passar bra om man snabbt vill lära sig ett språk, till exempel inför en resa
+ Apparna är billiga eller gratis att använd
- Den här typen av inlärning riktar in sig på igenkänning och användning av ord och fraser, och lär inte ut de grundläggande begreppen, till exempel grammatiska konstruktioner som böjningsformer av verb. Resultatet är därför snabbt, men mer ytligt än mer grundläggande utlärningsformer.
Som ni ser finns flera fördelar, så om man vill lära sig ett språk snabbt, kan det vara lämpligt att titta på apparna Babbel och Duolingo (detta inlägg är inte sponsrat på något sätt och jag vet att det finns fler alternativ som ni gärna får föreslå i kommentarsfältet, men dessa verkar vara bland de populäraste prenumerationsbaserade respektive gratisapparna).

Babbel har flera miljoner användare och bortsett från spanska kan man lära sig 13 andra språk och Babbel menar att deras inlärningsmetod är det snabbaste sättet att kunna genomföra riktiga konversationer på det nya språket. Deras system baseras på kognitiva och didaktiska tekniker som underlättar inlärningen (t ex att använda exempel baserade på elevens intressen) och är konstruerade för att det som man lärt sig ska lagras in långtidsminnet. För själva uttalet använder Babbel texter upplästa av mänskliga röster som har det valda språket som modersmål, samt röstigenkänning.
Babbel finns tillgängligt på från Google Play, App Store och kan erbjuder gratis provlektioner varefter man kan prenumerera på appen - kostnaden för en månad är 99 kr, tre månader kostar 65 kr/månad och sex månader kostar 59 kr/månad.

Dualingo är helt gratis att använda. Efter att ha valt vilket språk man vill lära sig kan man genomgå ett snabbt test för att bedöma ingångsnivå alternativt börja från grunden. Appen är utformad med olika nivåer med olika ämnen och man måste bli godkänd för att komma vidare till högre nivåer. Appen är utformad så att det ska vara roligt att använda den, men kanske gör det att man tar själva inlärningen för sett och ser det mer som ett spel. I vilket fall har appen fått bra omdömen från sina användare.
Duolingo är som sagt gratis och kan laddas ner från Google Play och App Store.

Slutsats

Är det överhuvudtaget möjligt att lära sig ett nytt språk på två veckor? Naturligtvis inte. Beroende på vad du ämnar använda språket till bör du välja lämpligt inlärningssätt. Har du någorlunda gott om tid skulle jag rekommendera ett organiserat inlärningssätt, helst i en omgivning där man pratar språket. Och har du väldigt dåligt om tid skulle jag nog välja det enklaste och snabbaste sättet att kommunicera med minst ansträngning, som Google translate. Och vill du bara fördriva lite tid samtidigt som du lär dig något kan nog språkapparna vara ett trevligt alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar