onsdag 15 september 2021

Okonventionella nyckeltal

Den i ekonomisammanhang välkände bloggaren Lundaluppen skrev i ett inlägg för länge sedan att han följde upp antalet anställda han indirekt sysselsatte med avseende på de aktieinnehav han ägde vid en viss tidpunkt. I princip är det ju inte så svårt att räkna ut om man känner till följande värden:

 • Antalet aktier du äger i ett visst aktieslag (n)
 • Totalt antal aktier på marknaden (N)
 • Antal anställda i aktiebolaget (total antal anställda)

Så för att beräkna hur många anställda ditt innehav indirekt ger dig så räknar vi:

indirekt anställda = n / N * total antal anställda

Har du mer än ett aktieslag så summerar du ihop antalet indirekt anställda för respektive aktieslag och du får då du det totala antalet indirekt anställda som dina innehav sysselsätter beroende på storleken på dessa.

Min portfölj sysselsätter för närvarande ungefär 0,53 anställda. Jag sysselsätter alltså indirekt drygt en halv anställd. Eller möjligtvis en halvtidsanställd.

Kan man sysselsätta en halv person?
Kan man sysselsätta en halv person?

Det roar mig också att veta hur stor andel jag äger i ett visst bolag. Till exempel att jag äger 0,000054137%. Eller en 1/1847173:e del om man så vill.

Jag kan inte påstå att jag använder nyckeltalen för att styra mina innehav. Men det är alltid roligt att kunna säga till fru Apelsinblomskusten hur många anställda vi sysselsätter. Det hade dock varit roligare om det handlat om ett värde i det högre intervallet av ensiffriga tal.

Följer ni också upp några udda nyckeltal?

11 kommentarer:

 1. Hallå, var ett roligt mätetal med antalet anställda. Ditt tal var mycket lägre än jag trott utan att tänka efter först. 0.53... Hm lär väl ta lång tid ännu innan jag själv basar över 10 eller 100 anställda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl! Jo, innan jag lade till mätetalet trodde jag nog att det skulle vara större. Det beror ju mycket på hur bolagets värde i förhållande till antalet anställda. Tag till exempel Realty Income, som har ungefär 100 anställda och drygt 230 miljoner aktier. Där krävs det ju ett innehav på 2,3 miljoner aktier (ungefär 1360 MSEK) för att tillgodoräkna sig en anställd. Medan motsvarande tal för McDonald's "bara" är ungefär 1800 aktier (ungefär 3,7 MSEK)...

   Radera
 2. Hej och välkommen till Spotcap Global Financial Services, jag heter Claudia Klein, jag är en långivare och även finansiell konsult. Jag erbjuder alla typer av lånetjänster

  Är du i stort behov av ekonomisk förstärkning? Behöver du ett lån för olika ändamål? om ditt svar är ja, kommer jag råda dig att kontakta mitt företag via | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | och har ett lån på ditt konto inom 24 timmar eftersom vi tillhandahåller utmärkta lånetjänster över hela världen.

  Vi erbjuder alla typer av lånetjänster (Personlån, Företagslån och många fler), vi erbjuder både lång- och kortfristiga lån och även du kan låna upp till 15 miljoner euro och vi ger ut lån till en låg ränta på 3 % per år. Mitt företag hjälper dig att uppnå en mängd olika mål med ett brett utbud av låneprodukter.

  Jag erkänner det faktum att att få ett legitimt lån alltid har varit ett stort problem För individer som har ekonomiska problem och behöver en lösning på det, har många människor det så svårt att få aktielån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner p.g.a. hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuld i förhållande till inkomst, låg kreditpoäng eller andra orsaker

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök. Vår tjänst är tillgänglig 24/7 - du kan få ett lån och slutföra dina transaktioner när och var du än behöver det

  Vi tillhandahåller 24-timmars lånetjänster i världsklass. För frågor/frågor? - Skicka ett e-postmeddelande till | spotcapglobalservices@gmail.com | eller skicka ett meddelande till oss på WhatsApp: +4915758108767 | & Få svar omedelbart

  Din familj, vänner och kollegor behöver inte veta att du har ont om pengar, skriv bara till oss så får du ett lån.

  Din ekonomiska frihet är i dina händer!!

  SvaraRadera
 3. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  SvaraRadera
 4. Jag vill tacka mr Westwood från apexloans för att han gav mig ett lån värt 64 000 USD. Om du behöver ett brådskande lån idag undvik att bli lurad av falska onlinelångivare och kontakta ett legitimt låneföretag via e-post: apexloans247@yahoo.com

  SvaraRadera
 5. Kommer det aldrig nått mer inlägg?

  SvaraRadera
 6. Hej mina damer och herrar, Är du i behov av ekonomisk hjälp? Jag är Susan Benson. Jag är en långivare och även finansiell konsult.

  Behöver du ett företagslån, privatlån, bolån eller ett lån för att slutföra ditt projekt? Om ditt svar är ja, rekommenderar jag dig att kontakta min firma. Vi tillhandahåller alla typer av lånetjänster inklusive lång- och kortfristiga lån, säkrade och osäkrade lån och många fler. För mer information, skriv till oss via e-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) eller skicka ett meddelande till mig direkt på WhatsApp via: +447360502110 och få ett svar på ett ögonblick.

  Ett lån från ett pålitligt och kompetent företag är vad du behöver för att nå ditt mål. Vi är ett omfattande finansiellt tjänsteföretag och vi är engagerade i att hjälpa dig att uppfylla alla dina ambitioner. Vi är specialiserade på att tillhandahålla strukturerade ekonomilösningar till privatpersoner och företag på det mest effektiva och snabbaste sättet.

  * Du kan ansöka om ett lån när som helst, var som helst.
  * Flexibelt belopp - Du bestämmer hur mycket du vill låna.
  * Snabb direktfinansiering - Ta emot ditt lån inom 24 timmar efter godkännande.
  * Flexibel ränta på 3%.
  * Höga godkännanden
  * Flexibel återbetalning - Du ska välja återbetalningsdatum, antingen veckovis, månadsvis eller årligen under en varaktighet på 1-30 år.
  * Enkel onlineansökan.
  * Personlig vägledning och expertis.
  * Inga dolda avgifter

  Gå inte miste om en möjlighet på grund av bristande finansiering. Kontakta mitt företag nu, vi kan hjälpa dig med ett lån eftersom vi har hjälpt många individer och organisationer som har haft ekonomiska svårigheter över hela världen

  För mer information om vårt låneerbjudande, vänligen skicka oss din låneförfrågan via
  E-post: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com)
  WhatsApp: +447360502110

  Förmedlare/konsulter/mäklare är välkomna att ta med sina kunder och är 100% skyddade. I fullt förtroende kommer vi att arbeta tillsammans för alla inblandade parters fördelar.

  SvaraRadera
 7. Ge oss ett farväl inlägg åtminstone…..
  hoppas allt är bra!

  SvaraRadera
 8. Behöver du ett akut lån? Erbjuder vi ett privatlån? Företagslån? Bostadslån? Lantbrukslån? Ett studielån? Konsolideringslån för insättningar? Lastbilslån? Billån? Hotelllån? Refinansiera lån? och inga fler skollån? Startlån? .erbjudande med 2% ränta! Kontakta oss: richardcosmos5@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Är du i en finanskris? och du behöver ett lån, här är en möjlighet för dig. Vi erbjuder alla typer av lån som du väljer mellan 2 000 euro och 100 000 000,00 euro med en ränta på 2%. intresserade parter bör kontakta oss via detta e-postmeddelande (richardcosmos5@gmail.com)

  Snabblåneerbjudande.

  SvaraRadera
 10. behöver du ett lån? personliga lån? kommersiella lån? bolån? jordbruk och projektfinansiering? vi ger alla typer av lån med 2% ränta! e-postkontakt; (dakany.endre@gmail.com)

  Snabblåneerbjudande.

  SvaraRadera