onsdag 15 september 2021

Okonventionella nyckeltal

Den i ekonomisammanhang välkände bloggaren Lundaluppen skrev i ett inlägg för länge sedan att han följde upp antalet anställda han indirekt sysselsatte med avseende på de aktieinnehav han ägde vid en viss tidpunkt. I princip är det ju inte så svårt att räkna ut om man känner till följande värden:

 • Antalet aktier du äger i ett visst aktieslag (n)
 • Totalt antal aktier på marknaden (N)
 • Antal anställda i aktiebolaget (total antal anställda)

Så för att beräkna hur många anställda ditt innehav indirekt ger dig så räknar vi:

indirekt anställda = n / N * total antal anställda

Har du mer än ett aktieslag så summerar du ihop antalet indirekt anställda för respektive aktieslag och du får då du det totala antalet indirekt anställda som dina innehav sysselsätter beroende på storleken på dessa.

Min portfölj sysselsätter för närvarande ungefär 0,53 anställda. Jag sysselsätter alltså indirekt drygt en halv anställd. Eller möjligtvis en halvtidsanställd.

Kan man sysselsätta en halv person?
Kan man sysselsätta en halv person?

Det roar mig också att veta hur stor andel jag äger i ett visst bolag. Till exempel att jag äger 0,000054137%. Eller en 1/1847173:e del om man så vill.

Jag kan inte påstå att jag använder nyckeltalen för att styra mina innehav. Men det är alltid roligt att kunna säga till fru Apelsinblomskusten hur många anställda vi sysselsätter. Det hade dock varit roligare om det handlat om ett värde i det högre intervallet av ensiffriga tal.

Följer ni också upp några udda nyckeltal?

2 kommentarer:

 1. Hallå, var ett roligt mätetal med antalet anställda. Ditt tal var mycket lägre än jag trott utan att tänka efter först. 0.53... Hm lär väl ta lång tid ännu innan jag själv basar över 10 eller 100 anställda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl! Jo, innan jag lade till mätetalet trodde jag nog att det skulle vara större. Det beror ju mycket på hur bolagets värde i förhållande till antalet anställda. Tag till exempel Realty Income, som har ungefär 100 anställda och drygt 230 miljoner aktier. Där krävs det ju ett innehav på 2,3 miljoner aktier (ungefär 1360 MSEK) för att tillgodoräkna sig en anställd. Medan motsvarande tal för McDonald's "bara" är ungefär 1800 aktier (ungefär 3,7 MSEK)...

   Radera