måndag 15 januari 2018

Varsel

Det har varit lågtryck på Apelsinblomskusten, i varje fall vad gäller skrivande av nya inlägg på bloggen.
Micke på Sparo sammanfattade förresten på ett utmärkt sätt vad som gör en blogg bra. Jag kan bara konstatera att min uppdateringsfrekvens (ett av kriterierna i Mickes inlägg) efter en sprudlande början sjunkit till ett minimum. Det enda positiva med detta är väl att uppdateringarna åtminstone knappast kan bli mindre frekventa. Är då detta ett varsel, en föraning, om att inläggsfrekvensen kommer att återgå till en mer normal frekvens? Tja, vi får se vad som kan betraktas som normalt.
Så, vad har hänt på Apelsinblomskusten under dessa månader? Lite kortfattat kan man sammanfatta del hela så här:
 • Familjen Apelsinblomskusten beslutade under slutet av året att byta en av våra bilar (som fyllde 10 år).
 • Min Sony Vaio laptop började krångla och jag blev tvungen att skaffa ny dator. Detta tillsammans med bilbyte och en hel del andra oplanerade engångsutgifter bidrog till att årets utgifter blev väsentligt högre än önskat och planerat.
 • Jag fick på ett dyrköpt sätt erfara att även motionssporter kan ha sina risker. 2017 avslutades i två av varandra oberoende incidenter med en cykelvurpa, som nästan kostade mig ett öga, under nedfart samt ett snedvridet knä (en skada som i mitt fall statistiskt sett vanligtvis uppstår i kontorsmiljö).

Efter att summerat ihop 2017 kan jag konstatera att:
 • Mina utgifter har ökat betänkligt (en ökning med i snitt omkring 500€ i månadstakt). Trots ökade inkomster har sparkvoten på årsbasis sjunkit från 68% till 58%.
 • Nettoutdelningarna ökade med 68% och täckningsgraden för verkliga utgifter hamnade på årsbasis på 31% (täckningsgraden hade varit betydligt högre om jag hållit nere kostnaderna).
 • Min tidplan för att bli ekonomiskt oavhängig trots allt tuffar på enligt beräkningarna.

Nedanstående visas grafiskt utvecklingen av mina genomsnittliga månadskostnader per kostnadskategori - jag orkade inte översätta kategorier direkt i grafen, men nedifrån och upp är de: livsmedel, bostad, läkemedel etc, husdjur, fordon, kläder och hygien, kommunikation (telefon, internet m m), dator och hårdvara, nöje samt övrigt. Linjen med fyrkanter visar genomsnittlig momentan nettoutdelning baserat på aktuella innehav. Den kraftiga tillväxten i passiva inkomster hamnar tyvärr i skuggan av en ändå kraftigare ökning av kostnaderna.
Utveckling av genomsnittliga månadsutgifter per kategori.
Utveckling av genomsnittliga månadsutgifter per kategori.

Slutligen en bild från en promenad bland apelsinfälten. De flesta clementinerna och mandarinerna är nu plockade, men fram till april finns det fortfarande apelsiner (av sorterna navel, navelate, etc). Vid plockningen görs oftast en första grovgallring, och de bortsorterade frukterna kan vara lite omogna, ha insektsbett eller vara övermogna - men fullt ätbara och fantastiskt goda.
Omkring 50 kg bortsorterade clementiner.
Omkring 50 kg bortsorterade clementiner.
2 kommentarer:

 1. Kul att du gjort ett nytt inlägg! Gillar bilden från apelsinlunden, här är det -1 kuling och snöstorm, lagom kul att få hård vind med snöblandat regn i ansiktet på vägen till jobbet. Det för tankarna till varmare snöfria breddgrader

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag saknar själv ibland snön hemma i Sverige, men det brukar gå över när jag drar mig till minnes problemen med att skrapa rutorna på och starta bilen, skotta etc. Men jag kan gärna tänka mig en sportlovsvecka uppe i fjällen - när knäet blivit bättre. Jag får trösta mig med en Irish Coffee tills vidare.
   Apelsinlundarna tillhör definitivt det bästa med den här regionen - jag tröttnar aldrig på att promenera genom fälten. Och någon måste ju provsmaka apelsinerna.

   Radera