lördag 11 september 2021

Nu gäller det!

Så känns det i alla fall för mig när det gäller vår planering för ekonomisk frihet. Jag reviderade nyligen mitt mål vad gäller att täckningsgrad för inkomster/utgifter så att den nya formulering lyder:

Våra totala passiva årsinkomster ska, på en uthållig nivå, täcka eller överstiga våra totala årsutgifter senast under kalenderåret 2022.

När vi sålde vårt radhus tidigare i år fick det en stor inverkan på vår balansräkning. Diagrammen nedan visar fördelningen i vår balansräkning för olika tillgångsslag och skulder för tre år sedan (augusti 2018). Då hade vid köpt vårt nuvarande hus och balansräkningen hade svällt upp, både på tillgångs- och skuldsidan.

Balansräkning augusti 2018
Balansräkning augusti 2018

Som framgår stod våra dåvarande två fastigheter för närmare 60% av anläggningstillgångarna och andelen eget kapital var närmare 80%. Jag skrev redan då om våra planer att sälja  radhuset och hur jag tänkte mig att det skulle påverka balansräkningen. Så nu när vi sålt radhuset, hur gick det egentligen?

Balansräkning september 2021
Balansräkning september 2021

 

Som ni kan se har andelen anläggningstillgångar (fastigheter) sjunkit till 27%. Återstående del av tillgångssidan fördelas mellan likvida medel (10%) och korta placeringar (63%). Jag har helt enkelt kunnat frigöra kapital uppbundet i vårt radhus för att kunna placera detta framför allt i utdelande aktier samt öka andelen likvida medel. På kassaflödessidan har försäljningen också fått stor effekt, då kommande intäkter från aktieutdelningar väntas mer än fördubblas samtidigt som samtliga utgifter härrörande till radhuset försvinner.

På skuldsidan ser det ungefär likadant ut som för tre år sedan, med en  andel eget kapital på 81%. Andelen långfristiga lån har minskat en hel del - detta beror på att balansräkningen helt enkelt är större nu än för tre år sedan. Jag känner mig för övrigt ganska bekväm med de lån vi har - de kortfristiga har en räntesats på 1,25% och de långfristiga på strax under 1%.

Så, det är precis nu som min plan testas. Precis på samma sätt som när en maskin jag konstruerat i mitt arbete som ingenjör tillverkas och jag får facit på om jag tänkt rätt, om mina antaganden och lösningar var korrekta, kommer jag få svart på vitt om 2022 blir året då familjen Apelsinblomskusten per (min egen) definition uppnår ekonomisk frihet.

Jag gillar att planera, men jag tycker det är ändå roligare att jobba för att uppnå målet. Men allra bäst är känslan när målet har uppfyllts, helst i förtid. Och det är nu det gäller! Jag har gjort mina drag och nu bidar jag min tid.

Under de kommande 15 månaderna kommer svaret på hur det gick.

2 kommentarer:

  1. Intressant med lite ekonomisk uppdatering! Hur har du gjort med din portfölj, finns den i Spanien nu eller? Du har säkert skrivit om detta men har i så fall glömt. Antar att du inte är kund hos t.ex. Avanza längre men kanske har jag fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har möjligtvis nämnt hur jag gör med portföljen, men det var i så fall länge sedan. Faktum är att jag har pengarna placerade i flera banker, i Sverige använder jag SEB och Avanza och i Spanien ING Direct och DeGiro. Jag använder mig inte av ISK eller KF (jag tror för övrigt att jag som utlandssvensk inte tillåts öppna sådana konton). Kan kanske bli ett inlägg om detta så småningom.

      Radera