torsdag 9 april 2020

Effektiv marknadsföring?

Häromdagen bläddrade jag igenom listan över kommentarer jag tagit bort som spam. Många var från Theresa Williams och handlade om hennes problematiska relation med Anderson (lycka till Theresa, ha tålamod och hoppas det löser sig), men jag också stötte på en annan kommentar värd att kommentera. Jag delger kommentaren i sin helhet nedan (av omtänksamhet för mina läsare jag har censurerat namnet för att ingen ska falla för frestelsen att nappa påbjudandet).
GOD DAG,   Vi erbjuder privata, kommersiella och personliga lån med mycket minimala årliga räntor så låg som 0,5% inom ett år till 20 år återbetalning varaktighet till någon del av världen. Vi ger ut lån inom ramen för $ 5000 till $ 90.000.000 våra lån är väl försäkrade för maximal säkerhet är vår prioritet.   FÖRSÖKAR DU SLEEP AT NIGHTS WORRYING HUR DU SKAL FINNAS LÅNBARA? ÄR DU BITERA DIN FINGERNAILS TO THE QUICK? Istället för att slå dig själv upp, ringa till ***** LOAN INVESTMENT NU, LÅN SPECIALISTER SOM HJÄLPAR STOPA BAD KREDIT HISTORY FÖR ATT UNDERSÖKA EN VIN-WIN-LÖSNING SOM ÄR VÅRT MISSION. Intresserade personer borde fylla i ansökningsformuläret nedan. E-MAIL US MED: *****.*****@gmail.com   NAMN: SEX: LAND: BELOPP DU BEHÖVER: VARAKTIGHET: TELEFONNUMMER:   TACK FÖR DITT SAMARBETE MRS.***** ***** VD / VD E-post: *****.*****227@gmail.com
Själv tycker jag att personen som lyckats skapa texten är en stor humorist (förmodligen är det oavsiktligt). Fraser som "ÄR DU BITERA DIN FINGERNAILS TO THE QUICK?", "Istället för att slå dig själv upp, ringa till ***** LOAN INVESTMENT NU" samt varför inte "VIN-WIN-LÖSNING" verkar finnas mer för att förvirra än för att övertyga.
Lär dig undvika fällorna.
Lär dig undvika fällorna.

Men nu till själva poängen. I texten utlovas lån på upp till 90 miljoner (!) US-dollar, och själva ansökningen görs till en gmail-address. Jag tvivlar inte på att den engelska originaltexten låter något mer förtroendeingivande, men finns det någon överhuvud taget som kommer på idén att svara på detta erbjudande? Och om det är så, vem har så gott om tid att denna kan slösa bort den på en klumpig maskinöversättning av en redan olämplig text (gemener/VERSALER) och sedan klistra in den på kommentarsfältet på bloggar och hoppas/tro att folk nappar. Svaret är väl dessvärre att det finns åtminstone några jubelidioter som redan torskat, och så länge det finns några sådana jubelidioter kvar får jag fortsätta rensa bland kommentarerna...
Folk i allmänhet borde vara mindre godtrogna med den här typen av uppenbara skojerier. Men sedan finns det ju även legitima e-postmeddelande som tyvärr blir misstagna som bedrägliga.

Ibland finns det gott uppsåt bakom en bedräglig fasad.
Ibland finns det gott uppsåt bakom en bedräglig fasad.

2 kommentarer: