söndag 12 april 2020

Husrenovering del 3: Husrenovering

Återkommande läsare känner möjligen till att familjen Apelsinblomskusten köpt en fristående villa med tomt en bit inåt landet vid den spanska medelhavskusten. Under de senaste 18 månader har en stor del av vår lediga tid lagts på att planera och genomföra de renoveringsarbeten vi anser behövas för att förvandla villan till vårt nya hem. Arbetet pågår fortfarande och kommer troligtvis avslutas under eller efter sommaren, så en del av de kommande kommer att handla om pågående arbete.
Det här inlägget är det tredje i en serie om totalt sex inlägg och handlar om huvudrätten, det vill säga själva renoveringen av huvudbyggnaden.
  1. Planering och uppföljning
  2. Förberedande arbeten
  3. Husrenovering
  4. Trädgård med bassäng
  5. Garage
  6. Avslutande arbeten
Husrenoveringen är ju som sagt huvudrätten i renoveringsprojektet, och det är den del där vi anlitat mest hantverkare, dels beroende på nivån på våra förkunskaper (till exempel kräver elinstallation kunskaper om dimensionering och byggnormer) och dels på grund av brist på egna resurser i form av tid (en helrenovering är som ett krig som bedrivs på flera fronter samtidigt). I vissa fall har yrkesmännen dessutom en konkurrensfördel jämfört med hemmasnickare då de kan köpa byggmaterial till lägre kostnader (skalfördelar) eller material som endast säljs till fackmän. Detta sagt kan vi direkt konstatera att bortsett från vissa dyra byggkomponentet (som dörrar, fönster och golv) står arbetskostnaden för en väldigt stor del av totalkostnaden.

Den som gräver en grop åt andra kallas entreprenör

Vi valde att anlita en hantverkare på totalentreprenad. På detta sätt kunde vi få en offert på hela byggprojektet och slapp begära in offerter på varje del av bygget och framförallt slapp vi koordinera arbetet - tänk er att organisera en grupp med murare, elektriker, rörmokare, golvläggare, gipssättare, målare, etc i perfekt harmoni, utan förseningar eller extrakostnader. Den ansvarige hantverkaren fungerade som vår kontaktperson med helhetsansvar för renoveringen av huvudbyggnaden, och koordinerade de övriga hantverkarnas arbetsinsatser. Hur fungerade det då? Tja, bortsett från att vi borde prutat mer på offerten innan arbetet satte igång samt en försening på ett par månader tycker jag att det på det hela fungerade ganska bra.

Entreprenörens åtaganden

Renoveringen av huvudbyggnaden har som sagts varit genomgripande, med undantag för själva husstommen med 30 cm tjocka väggar och valmat tegeltak med rejält tilltagen isolerande luftkammare mellan inner- och yttertak. För övrigt omfattar renoveringen:
  • Omdisponering av innerväggar för att kombinera kök och vardagsrum samt omvandling av en liten befintligt hall och befintligt badrum till huvudbadrum samt gästbadrum.
  • Komplett nyinstallation av vatten- och avloppsledningar.
  • Komplett renovering av de två badrummet (kakel och sanitetsutrustning).
  • Nytt kök inkluderande komplett köksutrustning (kyl, frys, spis, ugn, mikro).
  • Komplett nyinstallation av elskåp, elledningar och kontaktdon. Samt ethernetnätverk.
  • Installation av två värmepumpar (för värme och kyla).
  • Installation av elvarmvattenberedare, avkalkningsfilter samt filter för omvänd osmos (för att generera dricksvatten).
  • Braskamin med elfläktar, med tillräcklig totaleffekt att värma upp hela huset.
  • Nya tvåglasfönster (för att förbättra energieffektiviteten under både sommar- och vinterhalvåret) .
  • Nya ytterdörrer (säkerhetsdörr på framsidan samt glasdörr med gallerdörr på baksidan).

Vår egen insats

Trots att vi lade ut arbetet på totalentreprenad så betydde det verkligen inte att vi avslappnat kunde titta på och njuta medan arbetet framskred. Entreprenaden var baserad på mina egna detaljritningar (ritningar med dimensioner, indikationer för installation av el, vatten- och avlopp, etc) och specifikationer (över byggkomponenter, material, etc) men ganska snart lärde jag mig att hantverkarna läser ritningar ungefär som djävulen läser bibeln och vi var tvungna att i stort sett dagligen följa upp arbetet och kontrollera att allt utfördes i enlighet med specifikationerna och våra önskemål. I övrigt är de enda delprojekten vi själva utfört vad gäller renoveringen av huvudbyggnaden utvändig målning, konstruktion av trappa till huvudentrén samt målning av fönstergaller. Ej direkt relaterat till själva renoveringen har vi också installerat garderober för förvaring av saker och kläder.
Djurrikets slarvigaste fågel, havsörnen. Har vissa saker gemensamt med hantverkare.
Djurrikets slarvigaste fågel, havsörnen. Har vissa saker gemensamt med en del hantverkare.

Totalkostnad

Jag väljer att inte ange hur mycket vi har lagt ut på renoveringen, men jag kan avslöja att kalaset kostat mer än vad vi fick betala för fastigheten. Och att den ursprungliga projektbudgeten ("vi gör en ytlig renovering av det viktigaste och försöker göra så mycket som möjligt själva under en treårsperiod") multiplicerades med en faktor tre i den slutliga budgeten ("vi gör precis allt under mindre än ett år och tar hela smällen på en gång") baserad på verkliga offerter . Som ni kunde se i mitt inlägg om planering och uppföljning, har vi under ett kalenderår tagit 3-4 extra årskostnader. Men man lever bara en gång, sägs det. Och jag kan lova att det åtminstone kommer att dröja bra länge innan vi ger oss på ett nytt husrenoveringsprojekt (vilket är synd, nu när vi blivit varma i kläderna).
Vi har ännu inte bott i det nya huset tillräckligt länge för att utvärdera de rörliga kostnaderna, men jag kan redan nu i alla fall konstatera att totalkostnaden blir något lägre än i vårt tidigare boende i radhus. Jag räknar med att inom fem år installera solpaneler för att bli självförsörjande på el, vilket kommer att sänka de rörliga kostnaderna ytterligare.

Lärdomar

Familjen Apelsinblomskusten har varit måna om betala våra räkningar. En sak vi lärt oss under renoveringsprojektet är dock att alltid skjuta på betalningen av någon enskild räkning om hantverkaren i frågan inte har slutfört sina arbeten till fullo. Att ha möjligheten att dröja med betalningen tills allt arbete är utfört är ett väl fungerande påtryckningsmedel för att få saker gjorda, i alla fall på spanska medelhavskusten.
Under renoveringsarbetet har vi också studerat hur arbetena utförts och vilka material som använts. Hantverkarna har tålmodigt svarat på våra många frågor och på så sätt har vi lärt oss att göra en mängd arbeten som vi kanske tidigare inte skulle vågat oss på. Som exempel kan jag nämna att vi under övriga arbeten med trädgård och bassäng har gjutit betong, svetsat metallkonstruktioner, dragit vattenledningar, murat, putsat och målat. Allt med ett i vårt tycke tillfredsställande resultat, och till en låg totalkostnad då endast materialkostnaden har belastat budgeten. Bortsett från tillfredsställelsen man känner då man efter hårt arbete slutligen kan betrakta slutresultatet, är det mycket nyttigt att veta hur olika saker görs, för att slippa vara beroende av andra. De som har bott eller bor i villa med tomt vet hur många och varierande sorters arbeten som finns, och för egen del kommer jag att fördjupa mig när det gäller underhåll av elinstallationerna. 

Några foton...

Vad vore en husrenovering utan ett komplett fotoreportage? Jag har tagit minst 1.000 bilder under renoveringen, och nedan följer ett litet urval som visar en liten del av de olika aktiviteterna under och efter utförandet. Bilderna är tagna under ett intervall från april 2019 till februari 2020.
Blivande kök
Elinstallation
Rivning av befintlig trappa

Gipssättning på innerväggar

Arbeten på utsidan
Del av vatteninstallation

Kök under konstruktion
Golvläggning
Kakelsättning
Blivande terrass
Målat och klart. Apelsinblomshund tar igen sig bredvid braskaminen.
Vatteninstallation i sitt nya utrymme
Karmar och innerdörrar
Fönster
Färdigt kök
Nästan färdig baksida med terrass, målat och klart.
Trappa under konstruktion
Färdig trappa
Allerstädes närvarande Apelsinblomshund

6 kommentarer:

  1. Ser ut som ni har att göra :) Jösses vad mycket jobb det är!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej hopp! Du skulle bara veta! Men man glömmer snabbt det jobbiga när arbetet är klart. Det gäller dock att inte tappa gnistan i dylika projekt som varar under mer än ett år.

      Radera
  2. Kommer det ingen fortsättning? Har följt din blogg med intresse, men nu är det snart 6 mån sedan förra inlägget...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ooops! Det har gått ytterligare 10 månader sedan din kommentar till dess att jag tagit mig samman och hittat tillbaka hit... Del 4 om husrenoveringen finns nu på bloggen.

      Radera
  3. Hur gick det med renoveringen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att äga hus är ett pågående projekt som har en början men inget slut... Vi har kommit en bra bit på vägen och del 4 i serien finns numera upplagd på bloggen.

      Radera