lördag 14 augusti 2021

Husrenovering del 4: Trädgård med bassäng

När jag skriver detta inlägg inser jag att det gått drygt ett år sedan det senaste inlägget. Vänner av ordning samt eventuella läsare som förmodligen på ett ganska slumpmässigt vis hittat hit kanske undrar varför... Tja, förmodligen var det nog helt enkelt livet som kom emellan.

I den planerade serien av inlägg har vi kommit fram till del 4, och vid det här laget har projektet inte bara kommit långt utan en del av växtligheten har även fått tid att anpassa sig.

  1. Planering och uppföljning
  2. Förberedande arbeten
  3. Husrenovering
  4. Trädgård med bassäng
  5. Garage
  6. Avslutande arbeten

Som jag skrivit tidigare, köpte vi i slutet av maj 2018 ett hus byggt i slutet på 70-talet i en urbanización (ett bostadsområde) cirka 10 km från den spanska medelhavskusten vid foten av bergkedjan Sierra Calderona. Inledningsvis tänkte vid göra en begränsad renovering (med en optimistisk budget) men tre år senare kan jag konstatera att budgeten tredubblats och sedan länge överskrider köpeskillingen för huset. Tidigare i år sålde vi dock vårt radhus vilket gjorde att balansräkningen numera ser betydligt aptitligare ut efter att under en tid ha varit något ansträngd.

Jag vill dock inte tråka ut er med deprimerande detaljer om kostnader och dylikt, när jobbet slutligen är slutfört och betalt brukar man ganska snart komma över sådana bieffekter... Åtminstone om slutresultatet är tillfredsställande, och samtliga medlemmar i Apelsinblomsfamiljen har funnit sig tillrätta i vårt nya hem.

Fördelning av ytan

En stor del av markytan på tomten täckte vi med mönstrad betong, vilket är ganska vanligt här i Spanien. Anledningen till detta är att under ett tunt lager av lerjord finns berg av det hårdare slaget som breder sig under större delen av tomten. Vi valde därför att anlägga gräsmatta på de delar där jordlagret var tjockare. För att plantera vissa av de träd och palmer som vi tidigare hade i krukor på takterrassen i radhuset var jag tvungen att använda en tryckluftsborr för att gräva tillräckligt stora och djupa gropar.

Utsikt mot inlandet
Utsikt mot inlandet

Ni kanske tänker att det dött med så mycket betong betonggolvet, men det är mycket praktiskt - det är lätt att hålla rent och vi ångrar inte att inte ha anlagt mer trädgård då den mesta ytan som inte redan var belagd bestod av stenhård lerjord som inte dugt till annat än den torra naturliga bergsvegetation omger urbanizacionen.

Bassängen

Jag hade redan minskat höjden på den befintliga bassängen med 40 cm. Jag byggde också en trappa inuti bassängen samt konstruerade ett intilliggande maskinrum med trappa samt installerade ett komplett filtreringssystem. Under den ofrivilliga nedstängningen ifjol passade vi på att lägga på tätskikt, sätta plattor runt bassängen samt måla bassängen invändigt och utvändigt. Vår bassäng är byggd över mark, vilket tycks ha stor påverkan på vattentemperaturen. I skrivande stund är vattentemperaturen 32ºC, vilket är i mesta laget, men i vintras sjönk den till 6ºC,.

Upptrappning
Upptrappning

Efter målning
Efter målning

Vy med färdig simbassäng
Vy med färdig simbassäng

Det är varmt och torrt på den spanska medelhavskusten. Därför installerade jag olika tidsstyrda bevattningssystem i de delar av trädgården där vi anlagt gräsmatta eller planterat träd. Detta besparar också mycket tid, då man måste vattna dagligen under den varmare delen av året.

Innan vi lade betonggolvet lade jag ned hundratals meter kabelrör över hela tomten, för att ansluta maskinrummet i bassängen till de olika öarna med växtlighet samt till de punkter där vi senare installerade belysning.

Huset sett från baksidan
Huset sett från baksidan

Mer trädgård
Mer trädgård

Köksträdgård

De sista 6-7 meterna av tomten är också de med tjockast jordtäcke. Där hade den tidigare ägaren odling (tror vi) då det fanns ett översvämningsbevattningssystem med vatten från bassängen. Då vi är både trädgårds- och odlingsintresserade var det naturligt att anlägga vår köksträdgård här. På första bilden ser ni hur det såg ut i mars ifjol och den andra bilden är av färskt datum. Vi har planterat tre typer av av apelsin (navelate, valenciano och clemenule) samt har även en Buddhas hand samt ett fikonträd, några av dem nyinskaffade men flera från vår terrassodling på radhuset. Vi säsongsodlar odlar flera sorters tomater, lök, purjolök, vitlök samt paprika. I köksträdgården är det numera droppbevattning som gäller.

Anläggning av köksträdgård
Anläggning av köksträdgård
 
Något år senare
Något år senare

 

Sammanfattningsvis är vi mycket nöjda med resultatet så här långt och ser fram emot att kunna njuta av trädgården och följa hur den växer och mognar.

Apelsinblomskatt

Slutligen är det nöje att få avslöja att familjen Apelsinblomskusten har fått tillökning. Det handlar om ingen mindre än Apelsinblomskatt, en gatukattunge som vi trots Apelsinblomshunds högljudda protester adopterade under nedstängningen i fjol. Jag får nog anledning att återkomma till katten, som på kort tid blivit en uppskattad familjemedlem.

Hund och katt under vapenvila
Hund och katt under vapenvila



2 kommentarer:

  1. Hejsan! Väldigt kul att läsa wn uppdatering från er. Läste med stort intresse era tidigare inlägg som hittades i början på min egen FIRE resa som nu har hunnit komma en bra bit. Ser framemot del 5 o andra kommande inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det senaste året har varit ganska hektiskt och det blev inte av att skriva några inlägg. Nu börjar sugen komma tillbaka att skriva... Hoppas att kommande inlägg kan vara av intresse framöver.

      Radera