Vad sägs om denna rubrik? Jag kan se den framför mig på kvällsbladets löpsedel.
Detta inlägg är skrivet med utgångpunkt av en fråga som jag fick av en läsare (som önskar vara anonym) apropå mitt inlägg med checklista vid bostadsköp på medelhavskusten:
Vi funderar på att köpa något, förmodligen mellan Valencia och Alicante (Gandia trakten). Såg häromdagen länkad nyhet om fattiga kommuner, därav Gandia är en av dem. Har du någon uppfattning om hur allvarligt detta är? Hur viktig parameter i köpprocessen? Kan en kommun gå i konkurs och vad innebär det i Spanien?Nyheten som refereras till hittas här: http://www.sydkusten.es/sk/48/a/24917/viktiga-kommuner-pa-ruinens-brant/
Frågeställningen är intressant och detta blev mitt svar:
Vad gäller kommuner som är konkursmässiga så är svaret att en sådan extrem situation inte överhuvudtaget behandlas i nuvarande regelverk (man har helt inte tänkt att möjligheten finns). Ifall kommunen hamnar i teknisk konkurs finns möjligheten att ministerrådet beslutar att upplösa kommunen, och detta hände i Marbella för drygt 10 år sedan. Då tillsattes en oberoende förvaltare för att komma tillrätta med de stora ekonomiska problem man hade skapat.Nu väcktes mitt eget intresse, och jag blev tvungen att fräscha upp mitt minne om vad som egentligen hände i Marbella 2006 (det var på nyheterna varje dag under en längre tid) och vilka grova oegentligheter som kunde orsaka ett så drastiskt beslut som att upplösa en kommun (ayuntamiento).
Rent generellt är de ekonomiska utmaningarna i Spanien stora, både på kommunal, regions- och statlig nivå. Jag tror dock att man kommer att göra vad som krävs för att undvika att liknande konkurser upprepas, då detta skapar en negativ bild av Spanien och osäkerhet i allmänhet. Det vill säga, om det behövs kommer staten att skjuta till pengar till de autonoma regionerna som skjuter till pengar till kommunerna. Så länge det finns en "lender of last resort" kommer man se till att pengarna kommer fram.
Så, jag tror inte att du behöver ta med detta som någon av de viktigare eller avgörande parametrarna, eftersom staten och regionerna kommer att se till att den dagliga verksamheten fortsätter, oberoende av övergripande ekonomiska problem. Däremot kan det nog märkas skillnad mellan att bo i en välskött kommun och en med ekonomiska problem, med avseende på kvaliteten på tjänsterna och kostnaderna på dessa.
Marbella är en stad på Spanien sydkust, tillhörande provinsen Málaga i den autonoma regionen Andalusien (Andalucía). Antalet invånare är drygt 140.000.
Under åren 1991 till 2002 var Jesús Gil borgmästare i staden. Han var förutom företagare och politiker även störste aktieägare och president i fotbollsklubben Club Atlético de Madrid mellan 1987 och 2003.
Enorm triumfbåge som lät uppföras av Jesús Gil under sin tid som borgmästare i Marbella. |
Jesús Gil (1933-2004), f d borgmästare i Marbella. Ser han inte lite bovaktig ut? |
Marbella är idag skuldsatt upp till öronen och man räknar med att ha betalt tillbaka sin skuld till Försäkringskassan (Seguridad Social) och Skattemyndigheten (Hacienda) om 40 år. Om 10 år räknar man med att ha betalt tillbaka det lån på 100 miljoner euro som Andaluciens lokala regering (La Junta de Andalucía) ställde ut för att kunna betala de löpande utgifterna.
Vad hände med politikerna då? Jo, de flesta hamnade faktiskt i fängelse. Jesús Gil undslapp fängelse vid detta tillfälle, eftersom han redan hunnit både avgå som borgmästare och avlida innan historien nystades upp.
Jesús Gil vet att trixa också med trasan. |
Det är sånt här som kan göra en ordentligt förbannad. Trist att läsa, men bra att du lyfter upp.
SvaraRaderaMvh
Egon
Tack för synpunkten. Tyvärr är det så att det kommer fram nya skandaler lite varstans, under nästan varje sten man lyfter på. Just nu finns det 127 fall av korruption under utredning i Spanien (https://15mpedia.org/wiki/Lista_de_casos_de_corrupci%C3%B3n) och flera av dem är omfattande.
RaderaFolk i Spanien har gått från att bli förbannade till till indignerade, och det är en illavarslande utveckling.
Ibland när jag läser om vad folk klagar på hemma i Sverige önskar jag att de visste hur pass bra man trots allt har det (på en relativ skala). De saker man klagar på för tillfället brukar ju ge en indikation på i vilken situation man befinner sig.