torsdag 17 augusti 2017

Spansk ekonomi del 3: Levnadskostnader

Det här är den tredje delen i en serie inlägg om bra saker att veta om den spanska ekonomin, vad det kostar att leva i solen och andra relaterade ämnen.


Många är intresserade att få veta mer om vad det kostar att bo på spanska medelhavskusten. Jag har tidigare skrivit att jag inte vill dela med med alltför mycket information relaterad till min specifika situation, dels av anonymitetsskäl och dels för att jag anser att informationen är så pass specifik att den blir tämligen ointressant för gemene man. Efter att ha funderat mycket fram och tillbaka har jag slutligen bestämt mig för att beskriva mina utgifter ganska öppet, men samtidigt utan att gräva ned med i oväsentliga detaljer.
Jag kommer senare att följa upp med fler inlägg om specifika utgiftsposter samt om boende.

Beskrivning av vår levnadssituation

För att kunna göra sig en idé om våra utgifters relativa storlek är det av intresse att få lite inblick i hur vårt hushåll ser ut. Familjen Apelsinblomskusten består av herr och fru Apelsinblomskusten samt vår trogna hund (en golden retriever). Vi bor sedan drygt 10 år i ett radhus i en mellanstor stad vid spanska medelhavskusten, och är sedan fyra år skuldfria. Båda förvärvsarbetar och hushållet har två bilar.

Utgifter under 2016

Jag har valt helåret 2016 för att presentera våra utgifter - året är ganska representativt, och våra nuvarande utgifter ligger i stort sett på samma nivå som då. Våra genomsnittliga utgifter var 1.611 euro/per månad under 2016 och fördelningen såg ut enligt följande graf.
Översikt över våra genomsnittliga månadsutgifter per kostnadsslag under 2016.
Översikt över våra genomsnittliga månadsutgifter per kostnadsslag under 2016.

Som ni ser är vårt matkonto det som genererar absolut mest utgifter (vilket till viss del kan förklaras och motiveras). Nedan bryter jag ned dessa huvudkategorier och ger mina kommentarer.

Mat

Jag tycker själv att våra kostnader för mat är bisarrt stora (åtminstone om man jämför med en del bloggkollegor). Kostnaden för att äta ute inbegriper de dagar jag äter på lunchrestaurang och andra restaurangbesök. Kostnaden för bar och kafé består till stor del av det kaffe vi dricker tillsammans med våra arbetskamrater. Kostnaden för livsmedel är statistiskt sett lite för stor, då jag gör min kostnadsuppföljning på kvittobasis (det skulle ta alldeles för mycket tid att analysera enskilda poster i kvittona), vilket gör att beloppet även innefattar en del brus (inköp av kläder som ingår i matkvittor).

Familjen Apelsinblomskusten lever gott (exempevis brukar vi inte snåla när vi köper vin och skinka), och vi är medvetna om att matkontot kan kapas ordentligt vid behov.

Husdjur

Inte mycket att säga om. Innefattar främst hundmat och veterinärbesök. Har ni inte hund kan ni bortse från denna utgift.

Bil

Jag är själv ganska nöjd med kostnadsnivån för våra två bilar, och hoppas att de kommer hålla några år till utan större reparationskostnader. Vi kör totalt cirka 2.600 mil per år.

Hushåll

Jag skulle tro att detta är en särskilt intressant utgiftskategori, och jag tror att våra kostnader är relativt representativa.

 • Vatten är ganska dyrt och räkningen har en otroligt stor fast del.
 • Sophämtning är oförskämt billigt där vi bor.
 • El är relativt dyrt vilket jag skrev om här. Vår förbrukning beror till stor del på årstid, eftersom luftkonditioneringsanläggningen i vårt hus drar en hel del på sommaren.
 • Gas är också till stor del säsongsbetonat. I vårt fall använder vi gas till uppvärmning av varmvatten till sanitet och till vattenbaserad uppvärmning av huset under vintern.
 • Telefoni och TV innefattar fast telefoni, internetuppkoppling och två mobiltelefoner. Spanien är dyrare än Sverige, men priserna sjunker stadigt.
 • Möbler, trädgård och underhåll. Vi delar inga kostnader med övriga grannar, och detta belopp kan variera en del per år beroende på om vi köper möbler, etc.
 • Fastighetsskatten brukar ligga på 0,5-0,8% av taxeringsvärdet på fastigheten och kan variera en hel del beroende på bostadsort.
 • Försäkring. Inga konstigheter här. Jag tror att kostnadsnivån liknar den i Sverige.

Elektronik

Det här kontot innefattar inköp av hård- och mjukvara, exempelvis datorer, nätverkshårddiskar, mobiltelefoner samt andra hushållsapparater (dammsugare, etc).

Nöje och kläder

Familjen Apelsinblomskusten har inga större utgifter under nöjeskontot, men då sparar vi å andra sida mindre på matkontot. Vår golden retriever har också stor inverkan på vad vårt nöjeskonto, då vi vill att hon ska vara med (jag kommer exempelvis inte ihåg när jag gick på bio sist).
Utgifterna för kläder brukar tas klumpvis, och kan variera en hel del mellan månader och år.

Sjukvård

Denna post innehåller bland annat tandläkarbesök, vilket lätt kan bli ganska dyrt här.

Resor och semester 

Avser våra årliga resor till norra Spanien och till Sverige. Att bo på Apelsinblomskusten kanske kan ses som att vara på permanent semester, men när man är tvungen att förvärvsarbeta reduceras ändå livet till vardagsrutin. Man tröttnar snart på att åka till playan och för- och nackdelarna ligger på andra plan.

Slutligen...

Våra kostnader ligger just nu cirka 10% över de kostnader jag budgeterar för vid ett ekonomiskt oberoende liv. Jag kan konstatera att vi ganska lätt skulle kunna strama åt livremmen, men å andra sidan är det lämpligt att ta lite höjd för oförutsedda kostnader.

Är det något jag missat? Är det något ni vill veta mer om? Skicka ett mail eller lämna en kommentar så ska jag svara i den mån jag kan...

Föregående inlägg i serien:


6 kommentarer:

 1. Grymt inlägg!! Jag är riktigt glad att du valt att presentera era kostnader så som du gjort då är det lättare att få en bild på hur ens egna kostnader skulle
  kunna se ut. Det låter som ni lever riktigt bra på 1600€ i månaden!

  Tack för ett inspirerande och mycket intressant inlägg!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tackar och bugar! Vi är ganska nöjda med vår livskvalitet, och det enda vi skulle vilja lägga mer pengar på är att köpa ledig tid...

   Radera
 2. Tack för ett väldigt informativt inlägg. Ni verkar ha en månadskostnad på runt 16-17000 kr vilket får anses vara billigt med svenska mått mätta. Tror de flesta Svensson-familjer med bilar husdjur barn och bolån inte kan hålla sig under 20000 kr, tror snarare det är närmare 30. Vi supersparare kan hålla oss runt 15000 kr.

  Hur hade boendekostnaden sett ut om ni hade haft lån på säg 1 mille? Mycket amortering? Hur är räntorna? Att äga sin bostad gör ju underverk för månadskostnaden. Vi hade kunnat dra bort 4000 kr på detta i amortering och ränta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Er situation med 15000 kr i utgifter är minst sagt imponerande! Jag tror knappast att vi skulle kunna nå en motsvarande nivå här, ens om vi verkligen försökte.

   Vi har under några år strävat efter att optimera utgifterna samtidigt som vi försöker att leva gott och unna oss lite guldkant då och då. Svenska hushålls utgiftsnivå är nog generellt sett lite högre än de spanska, och jag tror att de flesta hushåll i vår situation (inkomster, intressen, etc) generellt spenderar mer än vi (resor, bilar, etc)...

   För vår del hade det idag varit fördelaktigt (rent ekonomiskt betraktat) att inte ha betalat tillbaka huslånet så fort. Att sova bekymmersfritt på natten har dock också ett värde.

   En miljon skulle nog kosta runt 3600 kr/månad i dagens situation (total med ränta och amortering). Räntan just nu ligger på runt 1% + euribor (som just nu är negativ, det vill säga noll i praktiken).

   Radera
 3. Tack för ett bra inlägg. Hur ser hyresmarknaden ut där du bor? Är det möjligt och vad skulle det kosta att hyra ett "vettigt" boende i 6 mån, säg okt-mars?

  Skulle det vara möjligt för 2 personer att med hyrt boende, äta hyggligt etc (ej husdjur, äga bil) leva på 20k SEK/mån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyresmarknaden är generellt mindre utvecklad i Spanien. Hyresmarknaden beror naturligtvis mycket på marknaden (tillgång/efterfrågan), och priserna är generellt sett högre ju närmare havet du kommer. Jag bor själv cirka 4 km från kusten (men jo, jag kan se havet från takterrassen om jag använder spegel :-) och grannradhuset är uthyrt för 600€/månad på årsbasis.

   Även om kostnaden skulle bli lite högre (låt oss säga 800-1000€/månad) för att hyra halvårsvis, så jag tror att ni skulle kunna leva ett mycket gott liv för 20.000 kr/månad (2.100€/månad).

   Radera