lördag 1 juli 2017

Solskatt

Det flesta vet väl vad en solkatt är, men hur många känner till vad solskatt är? Apelsinblomskusten reder ut begreppen.
Att Spanien ligger vid sydligare breddgrader är ett välkänt faktum. Föga förvånande är antalet soltimmar högt - enligt det spanska institutet för statistik (Instituto Nacional de Estadística, INE) uppgick exempelvis antal årliga soltimmar till 2.820 i Castellón under 2009 (statistiken har några år på nacken, men jag tror inte att den påverkats så mycket av varken ekonomisk kris eller inflation). Detta blir i genomsnitt cirka 7,7 timmar per dag.
Ett så högt antal soltimmar gör ju att man borde kunna tänka sig att det vore intressant att generera solenergi - både som termisk energi och som elektricitet. Och det är det också. Produktionen ökade kraftigt 2007 efter beslutat att betala en premie på 0,44€ för varje kWh genererad med solenergi tillförd elnätet. Vid den här tidpunkten var solenergin så effektiv att vissa producenter lyckades tillföra energi till och med på natten (senare uppdagades att denna energi skapast i generatorer drivna av fossilt bränsle som var billigare)..
Sedan dess har tekniken i och tillverkningskostnaderna för solpanelerna sjunkit kraftigt. Tillverkningskostnaderna ligger nu på under 0,03€ per kWh för energi tillverkad i Mexiko eller Marocko. Som jämförelse betalar jag enligt den senaste elräkningen 0,068956€ per kWh och till de rörliga kostnaderna ska man näthyra på 0,044027€ per kWh. Lägger jag sedan på fast näthyra och andra fasta kostnader hamnar till slut min kostnad på 0,24€ per kWh.
Man behöver ju inte vara nationalekonom för att inse att det borde löna sig att vara självproducerande (även om kostnaden blir högre än vid produktion i industriell skala). Men, det finns ett dilemma...
Den spanska regeringen har på ett efektivt sätt i princip gjort det omöjligt att bli självförsörjande (i alla fall för de allra flesta), då man tvingar samtliga självproducenter att betala näthyra (det är detta som populärt kallas för solskatt här i Spanien) även för den egentillverkade energi som aldrig kommer i närheten av det kommersiella elnätet, och detta försämrar kalkylen kraftigt. Dessutom måste alla solpanelsinstallationer godkännas, och kostnaden för detta är högre än själva kostnaden för panelerna. För att avskräcka eventuella rättshaverister har man satt ett högt bötesbelopp - upp till 60 miljoner euro (att jämföra med det maximala bötesbeloppet 30 miljoner euro vid allvarliga förseelser inom kärnkraften, till exempel radioaktiva utsläpp).
För mycket sol? Än så länge gratis att avnjuta på stranden.
Än så länge gratis att avnjuta på stranden.
Enda sättet att slippa både straffavgifter och kostnader för godkännande av installationen är att helt enkelt kapa kabeln till energibolaget och därmed bli helt oberoende (vilket dock höjer investeringskostnaden då man måste installera batterier för att garantera energiförsörjningen under de delar av dygnet då solen inte genererar tillräckligt med energi).
Den spanska befolkningen, i likhet med undertecknad, är överlag ganska irriterad på hanteringen av och kostnaderna för elenergin, så jag räknar med att lagstiftningen mjukas upp framöver... Jag vill nämligen inte bara bli ekonomiskt oberoende, jag vill också bli energioberoende...
Och slutligen, om ni nu blir oroade inför er kommande spanienresa, kan jag lugna er. De spanska myndigheterna tänker nämligen inte belägga soldyrkande turisters vistelse på playan med solskatt - än så länge.

2 kommentarer:

  1. Varken den svenska eller den spanska staten verkar uppmuntra till självhushållning med solenergi. Inga incitament till ett miljövänligt leverne där inte. Det viktiga verkar vara att vi fortsätter vara så beroende av staten som möjligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just när det gäller skatten på solenergi är den framtagen för att skydda de etablerade energibolagen och deras investeringar. Och i förlängningen deras ägares investeringar. Och när näringslivet har så stor makt över politikernas agenda, blir resultatet så här... Man kommer att tänka på den gamla progglåten "Staten och kapitalet".

      Radera