fredag 21 juli 2017

Snåltips: installera omvänd osmos-filter

För att kunna tillgodogöra sig detta snåltips bör man först veta vad sjutton omvänd osmos är för något? Slår man upp det finner man att det är en sorts motsats till osmos. Jaha.
Nåja, jag återkommer till det tekniska lite längre ner, mer först lite bakgrundsinformation. I medelhavsområdet är tillgången till bra dricksvatten begränsad, och det vatten som bjuds är hårt klorerat och har ofta en hög kalkhalt. Även om kranvattnet är tjänligt för att dricka och laga mat, köper en stor del av spanjorerna butljerat dricksvatten. En plastflaska med 1,5 l kostar mellan 20 och 50 eurocent (omkring 2-5 kronor) och även om plastflaskan är återvinningsbar finns det inget pantsystem, vilket in praktiken innebär att en stor fysisk andel av kundvagnen utgörs av vattenflaskor, som tappats på flaska, transporterats till affären, och därifrån till konsument för att, efter att ha tömts, slängs bland annan plast i förpackningsfraktionen av soporna.
Nu till det tekniska. Omvänd osmos är en vattenreningsteknik som tar bort de flesta föroreningar utan att använda kemikalier. Den går ut på att man med hjälp av ett yttre tryck låter vattenmolekyler vandra genom ett semipermeabelt membran; med andra ord ett halvgenomsläppligt membran. Följden blir att jonerna  stannar kvar på ena sidan av membranet, medan vattenmolekylerna passerar genom det. Man övervinner alltså det osmotiska trycket(1).
I praktiken installerar man en uppsättning vanligtvis fem olika filter:
 1. 5 µm sedimentfilter.
 2. Granulerat aktiverat kolfilter.
 3. 5 µm Aktiverat kolblockfilter. 
 4. 50 GPD omvänd osmos membranfilter.
 5. Aktiverat kolfilter.
Dessa filter installeras lämpligen i köket, under diskbänken. Vattnet hämtas direkt från dricksvattenledningen och passerar genom filtren till en liten trycksatt ackumulatortank (på 8-10 liter) och därifrån till en för ändamålet installerad kran.
Installation med filter och ackumulatortank
Installation med filter och ackumulatortank
Filtrerat och gott vatten direkt ur kran
Filtrerat och gott vatten direkt ur kran

Filtreringskapaciteten är omkring 150 liter per dag, vilket innebär att filtret används för att filtrera dricksvatten men i praktiken inte kan installeras för att filtrera allt vatten som används. Filtret kräver ingen energikälla utan använder bara vattentrycket från ingående vattenledning. Under processen filtreras  cirka 10-15% av mängden filtrerat vatten bort, och detta leds oftast direkt till avloppet, vilket gör att det går förlorat (dock kan det ledas till en avloppstank, och användas till att exempelvis vattna växterna).
Det filtrerade vattnet har inga bismaker, och det sägs att det kan jämföras med det lokala flaskvattnet Bezoya (som säljs för 35-40 eurocent per 1,5-litersflaska).
Utan filtrering (588 ppm)
Utan filtrering (588 ppm)

Filtrerat vatten (26 ppm)
Filtrerat vatten (26 ppm)

Vårt filter kostade cirka 250 € (inklusive installation) och hade varit i drift i ungefär 3 år då jag bytte filter för första gången. En uppsättning om fem utbytesfilter kostade mig 30 €, och arbetet gjorde jag själv.
En enkel kalkyl ger:
 • Jag räknar med att vi förbrukar cirka 2,5 liter dricksvatten om dagen, d v s runt 900 liter om året. Kostnaden för kranvattnet inklusive 15% spill blir (900 x 1,15 x 0,00286 €/liter) = 3 €.
 • Skulle vi köpa flaskvatten på 1,5-litersflaska skulle kostnaden bli 900 / 1,5 x 0,20 €/flaska = 120€. Och då har jag räknat på ett billigt vatten.
 • Besparingen i för dricksvattenkostnaden blir 120 € - 3 € = 117 € per år, vilket gör att filtret betalade sig på 2,1 år.
 • När  filtret väl är betalt blir besparingen (120 € - 3 € -30/3 €) = 107€ om jag kan räkna med att filtret varar i tre år (vilket jag tror eftersom smaken var bra och antalet partiklar var inom rimliga gränser efter denna tidsperiod)
Några andra positiva bieffekter är:
 • Minskat antal besök i affären och mindre plast att slänga bort. Detta är ju bra för naturen.
 • Vi dricker mer vatten än tidigare, eftersom det alltid är tillgängligt.
Till alla som bor hemma i Svedala säger jag: var lyckliga och fortsätt dricka av det högkvalitativa dricksvatten som ni får levererat direkt i kranen. Och till er som funderar på att flytta till medelhavskusten (eller till andra platser med lägre vattenkvalitet): investera i ett omvänd osmos-filter, ni kommer inte att ångra er!
Slutligen kan jag inte låta bli att klämma in ett halvuselt skämt relaterat till vatten:
Hört vid simbassängen:
- Oj, det var hemskt vilka rivmärken du har på ryggen.
- Ja, det är klor i vattnet.


(1) Wikipedia: omvänd osmos

2 kommentarer:

 1. Intressant att höra, man lägger ju ofta märke till att just dricksvattenkostnden blir hyffsad iaf när man är utomlands eftersom man köper allt på flaska/dunk. 2,5 liter låter snålt dock för hela hushållet? :) jag dricker nog 3 liter bara jag själv varje dag, i sverige som är ett kallare land. Men man kanske vänjer sig med värmen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2,5 liter är ungefärligt genomsnitt, på sommaren blir det mer och på vintern mindre. Eftersom vi arbetar blir förbrukningen lägre än om vi varit hemma hela dagen. Hur som helst blir kostnaden för merförbrukning väldigt låg, även om filtren bara räcker hälften så länge.

   Radera