Japansk uppfinning för att gasa och bromsa med samma fot. Kunde man få in styrningen också, så vill jag ha en... |
Vad som avses är ju naturligtvis att maximera inkomsterna (att gasa) samtidigt som utgifternas minimeras (att bromsa). I en sund ekonomi är ju utgifterna lägre än inkomsterna över tid, och att gasa och bromsa ger då en ökande sparkvot, som om den investeras i utdelande aktier resulterar i en ytterligare ökning av inkomsterna. Den så kallade snöbollseffekten (som tro det eller ej har samma namn på spanska, el efecto bola de nieve) börjar då att fungera, och om man samtidigt bromsar utgifterna blir det en slags turbosnöboll som vi talar om.
Läge för snöbollseffekt på Apelsinblomskusten? |
Samma ansats är för övrigt applicerbar även när man avser att gå ned i vikt. Att gasa blir då en bildlig beskrivning av att bränna mer kalorier och bromsa blir då att minska kaloriintaget (via en lämplig kost).
Oavsett om det gäller ekonomi eller viktminskning, uppnås bäst resultat genom ha målmedveten, kontrollerad och långsiktig ändring av beteende och vanor. Det vill säga att vara en seg, envis fan med lite jävlar-anamma.
Visst är det så att förändring går inte över en natt. Jojo-bantning eller "allt på rött"-investering funkar inte i 999 fall av 1000. Små, kontinuerliga förändringar är mycket bättre! (och som av en händelse är det just det som "kaizen" betyder på japanska!)
SvaraRaderaÄven med kunskapen om detta är det samtidigt frestande att försöka ta en genväg i förhoppningen att nå målet tidigare och det är lätt att irra bort sig på vägen.
RaderaSedan tror jag att stora, radikala förändringar ibland kan vara nödvändiga för att åstadkomma väsentliga resultat.
Jag beundrar personer som har förmågan att konsekvent och tröttlöst arbeta mot ett givet mål. Det är inspirerande att läsa din blogg och hitta nya infallsvinklar när det tar emot. Jag har jobbat med kaizen i arbetslivet, och det finns för övrigt många filosofier som kan appliceras även på privatlivet.
Tack för fina ord, din blogg är bra den med!
RaderaBorde förstått att uttrycket kaizen inte är någon nyhet för dig som ingenjör. Det var just i ingenjörsstudierna jag stötte på ordet först. :)