lördag 29 juli 2017

Valutarisk

Mitt sparade kapital är fördelat ungefär så här:
 • SEK: 46%
 • USD: 30%
 • EUR: 24%
Detta samtidigt som jag tar praktiskt taget samtliga utgifter i euro. Hur ser jag på detta?
Hög risk? Jag vet inte, i detta fall låter jag min hund avgöra...
Hög risk? Jag vet inte, i detta fall låter jag min hund avgöra...

Svenska kronor

Min höga andel sparande i svenska värdepapper är baserat på dels ett högt förtroende för det svenska näringslivet och de svenska företagens förmåga att skapa värde för aktieägarna, dels på grund att jag fortfarande har bättre kunskaper om svenska investeringsmöjligheter och slutligen dels för att förutsättningarna för långsiktigt sparande är goda (och då tänker jag på konkurrenskraftiga prisnivåer hos banker och mäklare, samt låga/inga förvaltningskostnader). Sverige har dessutom skatteavtal med Spanien som möjliggör detta upplägg - jag har skrivit en del om det spanska skattesystemet i ett separat inlägg.

Amerikanska dollar

Från att länge representerat en försumbar andel av den totala portföljen har alltså dollarn klättrat upp på en andraplats. Under de senaste månaderna har dollar försvagats mot både euron och svenska kronan, så kortsiktigt har detta varit en dålig idé. Men på längre sikt tror jag att dollarn kommer tillbaka.

Euro

Den valuta där jag har nästan samtliga utgifter är alltså den som väger minst i min ekonomi. Jag ser dock inte så allvarligt på detta, eftersom jag på kort varsel (några dagar) kan växla om till euron på förekommen anledning.
Vid den svenska folkomröstningen om euron var jag positivt inställd och röstade ja, och i princip tycker jag att idén om en enhetsvaluta är bra. Själva konstruktionen och genomförandet har dock många brister, och jag tror att det dröjer innan euron blir riktigt stark igen på egna meriter.

Övriga valutor

Just nu har jag ingen exponering mot andra valutor, men har tidigare innehaft aktier i danska och norska kronor (att jag sålt dessa aktier är företagsrelaterat och har ej med valutan att göra).

Sammanfattningsvis...

...tar jag inte valutarisken på alltför stort allvar. Visst, jag försöker välja bästa de tillfällena att föra över pengar fram och tillbaka mellan olika valutor, men valutan i sig väger in mycket lite då jag väljer aktier (även om enskilda bolag har ju också sina valutarisker och detta i slutänden kan få dubbel effekt).

1 kommentar:

 1. Hej o tack för spännande blogg.
  Använder du en svensk KF eller vanlig depå för dina investeringar?
  Jag har läst mig till att ISK omvandlas till vanlig depå vid flytt men att ett KF tickar på som vanligt.

  Mvh
  Markus

  SvaraRadera