fredag 30 juni 2017

Almuerzo - ett populärt påfund

Almuerzo är ett slags spansk motsvarighet till engelsk brunch (det vill säga ett slags mellanting mellan frukost och lunch).
Under åren efter att bostadsbubblan sprack, och den ekonomiska krisen blev verklighet, började denna måltid marknadsföras i barerna som almuerzo popular. Det vill säga ett ekonomiskt attraktivt mellanmål till ett fast pris. Priset brukar ligga runt 5 euro per person, och oftast ingår dryck (öl, läskedryck, vin eller vatten), tilltugg (oliver och/eller jordnötter), en bocadillo och slutligen kaffe eller te.
Bocadillo är det typiska pain riche-liknande brödet skuret på mitten med en, eller en kombination av, följande ingredienser:
 • spansk potatisomelett (tortilla de patata) eller med annan fyllning (lök, kronärtsskockor, etc)
 • italiensk peppar (pimiento)
 • kryddiga korvar (chorizo)
 • färsk korv (longaniza
 • blodkorv (morcilla)
 • fläskfilé (lomo)
 • ost (queso)
 • tonfisk (atún)
 • alioli d v s vitlöksmajonäs (ajoaceite)
 • med mera...
Familjen Apelsinblomskusten, inklusive hund, brukar lyxa till det på söndagarna och avnjuta en almuerzo popular, gärna på någon av barerna vid stranden... Förmodligen är konceptet mindre känt bland ickespanjorer/ickeresidenta, men har ni vägarna förbi den spanska medelhavskusten tycker jag att ni ska prova på en spansk almuerzo popular.
Mums! Var kan man köpa en sådan smaskig macka?
Mums! Söndags-almuerzo nära havet.


6 kommentarer:

 1. Tycker din blogg är jätteintressant. Spenderar mycket tid i Spanien men inte tillräckligt för att bli insatt i vardagslivet. Vet du något om mattrenderna? Börjar tex ekologiskt och vegetariskt bli populärt som hemma? /Susanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Susanna! Roligt att du gillar bloggen! Jag kommer att fortsätta skriva om vardagsliv och allmänna spaningar utifrån mitt perspektiv.
   När det gäller mattrender, kan jag säga att det finnns ett ökande intresse för matlagning överlag. Precis som i Sverige finns det en uppsjö av olika matlagningsprogram, denna trend började senare än i Sverige. På senare tid visas alltfler program om utländsk mat, vilket är ett trendbrott, då man länge fokuserat på spansk matlagning (vilken är omfattande och spännande, med allt från pintxos och Michelin-stjärnöversållade restauranger uppe i Baskien, fiskrätter i Galicien och inte minst traditionell medelhavsmat).
   Vad gäller ekologisk och vegetarisk mat är den på frammarsch, men i de vanliga affärerna det är fortfarande svårt att hitta bra produkter som inte kostar skjortan (jag ser att utbudet är större när jag besöker Sverige). Har man lite tid hittar man ofta lokala butiker med närodlade produkter, som förutom att vara ganska billiga dessutom är mycket godare än stormarknadsförpackade varor.

   Radera
 2. Härligt inlägg! Riktigt kul att följa ditt liv och vad man gör i Spanien. Ser härligt ut!

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Det kommer fler liknande inlägg framöver...

   Radera
 3. Det vattnas i munnen, medelhavsmat är jättegott! Även om jag är vegetarian finns det mycket gott att äta, speciellt om man gillar olivolja och saftig frukt och grönsaker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hyllorna med olivolja tar upp ungefär lika mycket plats i de spanska mataffärerna som jordnötssmör och marmelad i de amerikanska. Håller med om att den traditionella medelhavskosten är jättegod, och dessutom är den nyttig!

   Radera