måndag 19 juni 2017

Ekonomisk frihet del 2: Målet

Det här är andra delen av fyra om Apelsinblomskustens syn på, mål med och resa mot ekonomisk frihet, samt hur jag ser på livet efteråt.

Ett mål bör vara specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbundet. Definitionen på min målsättning att nå ekonomisk frihet är i sin enkelhet:
Våra totala passiva årsinkomster ska, på en uthållig nivå, täcka eller överstiga våra totala årsutgifter senast under kalenderåret 2020.

Denna målsättning är av stort symbolvärde för mig i processen. Jag har tidigare satt upp liknande mål, t ex för att betala tillbaka bostadslånet eller för att nå en viss träningsmängd. Eftersom målet är mätbart och tidsbundet är det lätt att avgöra om det har nåtts eller ej.
Vilket fantastiskt mål! Zlatans 1-0 mot Frankrike i EM 2012
Vilket fantastiskt mål! Zlatans 1-0 mot Frankrike i EM 2012

Målet bryts med fördel ned i delmål, vilket gör det lättare att bedöma om genomförandet går enligt plan eller inte.

Några tankar om mål

 • Det är viktigt att målet är specifikt. Ett flummigt mål kan lätt misstolkas.
 • Mätbarhet. Här handlar det ju till stor del om pengar, och det är lätt att mäta.
 • Graden av gemensam acceptans är naturligtvis viktig, särskilt om flera familjemedlemmar är inblandade.
 • Målet bör vara realistiskt, om det inte är möjligt att uppnå är det lätt att tappa sugen. Samtidigt bör det vara aggressivt - det är ju bättre misslyckas och nå en sparkvot på 30% om målet var satt till 40%, än att nå målet med en sparkvot på 20%. 
 • Många mål saknar är inte tidsbestämda. Att sätta ett måldatum skapar en viss press att uppnå resultat, vilket kan vara positivt.

Nästa inlägg i serien kommer att handlar om hur jag ser på resan mot målet. 

6 kommentarer:

 1. Härligt, jag älskar såna här inlägg! Mitt mål är att utdelningar/avkastning ska täcka alla mina fasta kostnader den 5:e september år 2020 och mina totala kostnader den 5 september år 2023! :)

  Det ska bli kul att följa er resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Vilken precision du har på måldatumen för frihet. 5:e september verkar vara en viktig dag för dig, inte bara när det gäller ekonomisk frihet.

   M v h,
   Apelsinblomskusten

   Radera
 2. Här är ett inlägg jag skrev för ett år sen snart, som du säger är det viktigt med tydliga mål, det gör att man presterar lite bättre oftast.

  http://frihetsmaskinen.blogspot.se/2016/09/om-4-ar-behover-jag-aldrig-jobba-mer.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intresssant inlägg! Jo, och har man målsättningen klar för sig blir det så mycket enklare att bryta ned den till delmål. Vision - mål - strategi - taktik. Allt hänger ihop.
   Jag använder också olika grafer för att följa utvecklingen, både historiskt och när det gäller ekonomiskt.

   M v h,
   Apelsinblomskusten

   Radera
 3. Att skriva ner sina mål är bra, då ökar ju chansen drastiskt att de uppfylls. Och ekonomisk frihet är fantastiskt att uppnå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig. Och jag älskar uttrycket "det som mäts blir gjort". Det stämmer i alla fall i mitt fall, men jag ganska är en siffernörd.

   M v h,
   Apelsinblomskusten

   Radera