onsdag 14 juni 2017

Liten tuva...

...stjälper stor bank? Här i Spanien övertogs banken Banco Popular i förra veckan av giganten Banco Santander, något som avhandlades i mindre notiser i de svenska tidningarna. Det historiska beslutet togs av Gemensamma resolutionsnämnden (ett EU-organ med den engelska förkortningen SRB - finns dey någon som hört talas om detta mäktiga organ tidigare?) och köpesbeloppet blev symboliska 1 euro, och i samma veva förlorade över 300000 aktieägare hela sin insats. Hela processen känns nästan overklig, lite verklighetsfrämmande på något sätt.
För 1 euro kan du i Spanien ta en kaffe i baren, köpa ett par kilo potatis, en glass, ett paket tuggummi, en bank...

Nu kom övertagandet i och för sig inte som en direkt överraskning. Banco Popular har länge har stora problem med sina höga andelar osäkra fordringar (uppemot 12,5% av utlåningen) skapade under bostadsbubblan mellan 2000 och 2007, men den utlösande faktorn var en akut likviditetsbrist på grund av stora uttag från banken. Börsvärdet har för övrigt sjunkit från nästan 20 miljarder euro år 2007 till cirka 1,5 miljarder euro vid stängning före övertagandet. Så sent som ifjol gjorde banken en övertecknad nyemission på 2,5 miljarder euro.
Nu hör det till saken att även Banco Santander, som är den största banken, har en relativt hög andel osäkra fordringar - cirka 2,4% av utlåningen - jämfört med de svenska storbankerna. Banken kommer i samband med köpet av Banco Poular att göra en nyemission på 7 miljarder euro för att stärka balansräkningen.
Till saken hör också att Banco Popular så sent som i höstas fick godkänt i de så kallade stresstester som genomfördes av Europeiska Centralbanken.
Idag tillämpar i stort sett samtliga banker Fractional-reserve banking (FRB), vilket innebär en liten obalans kan orsaka stora problem för en bank, och till och med få den att gå omkull. För stor att gå omkull? Det beror på storleken på tuvan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar