Men i de flesta spanska barerna så beställer man oftast en av följande varianter:
- Café solo. En liten, stark kaffe serverad i kopp från dockskåpsservisen. Den italienska (och mer internationella) varianten är expresso.
- Café largo eller café americano. Med samma mängd kaffe som café solo, men med lite mer vatten.
- Café cortado (eller bara cortado). Hälften kaffe och hälften mjölk. Serveras ofta i glas istället för kopp.
- Café con leche. Ungefär 1/4 kaffe och 3/4 mjölk. Serveras varm i större kopp (större än de gamla hederliga kaffekopparna men mindre än temugg).
- Bonbón. Hälften kaffe och hälften konderserad mjölk. En enormt söt kaloribomb.
- Carajillo. Café solo med en skvätt alkohol, till exempel whiskey eller rom.
Sådan blir min cortado INTE när jag gör den själv (bild från http://mundodelcafe.es/tipos-de-cafe/) |
Samtliga varianter kan dessutom beställas som descafeinado (koffeinfritt), de sobre (från pulver), de máquina (bryggt i maskin, oftast i kombination med descafeinado), con hielo eller del tiempo (med iskub under sommarmånaderna) och/eller con sacarina. Det är alltså helt legalt att beställa en café cortado descafeinado de máquina y del tiempo con sacarina.
Sjäv brukar jag ta en café con leche på förmiddagen, en café solo efter maten och egenbryggt café americano (i svensk stil i stor mugg) på eftermiddagarna och kvällarna.
Nu ska det smaka med en kaffe! |
En person som vet hur man bäst avnjuter en avslappnande café con leche är Ana Botella, före detta borgmästare i Madrid. Klippet nedan är från presentationstalet för Madrids OS-satsning 2020.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar