fredag 23 juni 2017

San Juan

Jag upptäckte att det är midsommarafton idag. Jag tappar ibland kontakten med svenska helgdagar eftersom de inte nödvändigtvis sammanfaller med de spanska. Och om de gör det har de inte alltid samma betydelse, exempelvis firas påsk relativt sett mer i Spanien.
Men idag är det alltså midsommarafton, och den spanska motsvarigheten heter San Juan. Juan är ju den spanska motsvarigheten till Johan eller Johannes, så det är alltså helgonet Johannes Döparen som ger namnet till dagen, som alltså är vanlig arbetsdag.
I Spanien dansar man inte kring midsommarstången, och man äter inte heller färskpotatis med sill. Vid kusten firar man genom att åka till stranden på kvällen, och tända brasor (detta är dock numera förbjudet, i alla fall på blåflaggade stränder) och omgås fram till midnatt. Myten säger att om man hoppar över elden sju gånger (i Galicien nio gånger, det ska tydligt vara ett ojämnt nummer) får man beskydd under det kommande året. Vid tolvslaget ska man samlas vid vattenbrynet för att hoppa över sju vågor i rad och, utan att avslöja det för någon annan, önska sig något.
Bränn inte upp imorgon det ni kan bränna ned under midsommar.
Bränn inte upp imorgon det ni kan bränna ned under midsommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar