torsdag 26 mars 2020

Allt som skrivs är förbannad lögn!

Ett ganska djärvt påstående, eller hur?! Men om det verkligen är så, är ju det som skrivs i samma mening också lögn. Meningen i titeln är en så kallad lögnarparadox. Lögnarparadoxen utgörs av påstående(n) som är självmotsägande. Några exempel är:
 • "Denna sats är falsk."
 • "Jag ljuger nu."
 • "Nästa påstående är sant. Föregående påstående var falskt."
Doh!
Doh!

I dagens flod av information är det inte alltid lätt att veta vad som är sant och falskt. Ibland döljs en stor lögn av små delar sanning. Och ibland upprepas lögnen så ofta att den förvandlas till sanning. Och om man själv tror på vad man säger, då ljuger man väl inte?
Att politiska ledare använder lögnen som verktyg är väl knappast någon nyhet. Och blir de påkomna med handen i syltburken så handlar det förstås om fake news.

Personen på bilden är liksom lögnarparadoxen självmotsägande
Personen på bilden är liksom lögnarparadoxen självmotsägande
I mitt fall gäller att uppskattningsvis fem procent (alltså en ganska blygsam siffra) av det jag skriver är ren lögn eller felaktigt. På det sättet friskriver jag mig från eventuella faktafel i mina inlägg. Men det finns alltså en sannolikhet på fem procent att jag precis ljög när jag skrev detta. Ni får själva bedöma.

2 kommentarer:

 1. Humor! Det tål att tänkas på detta. Jag skrattade till på slutet.

  Tack för intressant blogg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe... Visst är det underbart att kunna friskriva sig på detta sätt. Jag kanske till och med kan satsa på en ny karriär som politiker, fast då måste jag höja lögnhalten en hel del.

   Tack för kommentaren - humor och eftertanke kan det aldrig blir för mycket av.

   Radera