måndag 30 mars 2020

Vår horkarl till kung

På det sättet blev Sverige konung smädad på en falsk enkrona. Tydligen präglades endast åtta exemplar, och trots att kronorna är falska, ropades en av dem in för inte mindre än 80.200 kronor på en auktion. En fantastisk värdetillväxt på ett initiativ, oavsett falskheten hos myntet och/eller utsagan om kungen.
Värt 80.200 kronor?
Värt 80.200 kronor?

Ligger det någon sanning i det som står på myntet då? Inte en aning, men oavsett att jag tycker att monarkin i Sverige rimligen bör avskaffas, verkar kungen vara en trevlig prick. En annan levnadsglad figur är Spaniens rey emérito Juan Carlos I (numera abdikerad hederskung, kung och statsöverhuvud 1975-2014), som trots sina trapatser inte belönats med något falskt mynt (hans profil pryder amellertid ett stort antal helt äkta euromynt). Det har dock skrivits, och skrivs, spaltmeter om Spaniens exkung, och jag tänkte hugga in på några av de mer köttiga bitarna (det finns att välja på).

Det började med ett vanligt safari 

Spaniens kung, på den tiden hederspresident i WWF (Världsnaturfonden, inte brottning), var i Botswana och jagade elefanter när det blev stor nyhet att han ramlat och brutit lårbenet. Med på safarit var för övrigt även väninnan Corinna zu Sayn Wittgenstein (född Larsen), som kungen ska ha lärt känna 2006 i La Mancha.
Kung Juan Carlos I på elefantjakt
Kung Juan Carlos I på elefantjakt

Det visade sig med tiden att det inte var helt lyckat att jaga elefanter, eller fruntimmer heller för den delen, och särskilt inte samtidigt, och om man nu gör det ska man inte gå och bryta lårbenet samtidigt. Gemene man skulle nog ha kommit undan, men som regent kanske man måste visa sin särskillnad jämfört med landets undersåtar. Historien skriver i alla fall att han blev i utkastad från WWF. Att springa omkring och skjuta elefanter kan onekligen se lite illa ut om man samtidigt ska värna om naturen.

Skumraskaffärer 

Men hederskungen har fler strängar på sin harpa. Under Saudiarabiens upphandling av snabbtågslinjen mellan Mecka och Medina (med en budget på 6,7 miljarder euro), fungerade kung Juan Carlos I som en slags dörröppnare för tågkonsortiet. Det låter ju hedersvärt, och en av en konungs funktioner bör ju rimligtvis vara att befrämja och representera sitt land och dess företag. Problemet uppstod när skattemyndigheterna börjat undersöka en misstänkt utbetalning på nätta 100 miljoner euro till ett konto i Schweiz. Vem var visselblåsare? Samma Corinna, som var på safari med kungen i början av hans nedåtgående resa, avslöjade att Juan Carlos I tagit emot 80 miljoner euro för sina tjänster i samband med tågprojektet. Pengar som givetvis aldrig redovisats.
Stats- och affärsman
Stats- och affärsman

Men historien slutar inte där, det blir bättre (eller sämre beroende på hur man ser på det). Hederskungen ska enligt tidningen Tribune de Genève ha fört över en stor del av dessa pengar - 65 miljoner eruro - till Corinna zu Sayn Wittgenstein (som för övrigt hette Larsen på den tiden). Corinna har medgivit att hon tagit emot beloppet, som enligt var en gåva från kungen som tecken på uppskattning. Inga konstigheter där inte!

Är the bottom nådd?

Spaniens förre kung verkar ända sedan 2012 befinna sig i en nedåtgående spiral. Det gamla talesättet säger att som man sår får man skörda, och det återstår att se om han nått botten än. Nyligen passade Spaniens nuvarande kung Felipe VI (ättling till Juan Carlos I) att i skuggan av coronoviruskrisen meddela att han avsäger sig sin del av fadersarvet (vilket han dock legalt sett inte kan göra förrän fadern dött) , samt att hovet kapar bort budgetposter relaterade till hederskungen på 194.232 euros om året. Allt som en konsekvens av misstankarna om ekonomiska oegentligheter. Hedersvärt, men vad händer med de 100 miljonerna?
Nuvarande och dåvarande kungar
Nuvarande och dåvarande kungar
Och Corinna då? Den som orkar leta lär väl hitta en massa information om hennes liv och leverne. Jag är inte särkskilt intresserad av detta, men hon verkar ha gjort en ganska imponerande klassresa från dansk Larsen till tysk aristokratisk zu Sayn Wittgenstein.
Corinna zu Sayn Wittgenstein
Jag kommer att slumrande fortsätta följa historien, för att se när skattemyndigheten, efter att pliktskyldigast ha slutfört sin undersökning, avskriver alla eventuellt brottsmisstankar mot hederskungen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar