måndag 21 augusti 2017

Checklista vid bostadsköp på medelhavskusten

Många svenskar drömmer om att bo vid Medelhavet och ett av de stora stegen är ju att hitta en lämplig bostad. Jag har sammanställt en lista över de viktigaste sakerna att tänka på när man ska leta lämplig bostad på spanska medelhavskusten (och den bör väl för övrigt fungera på de flesta andra platser i Spanien).
Härlig utsikt från en takvåning nära havet.
Härlig utsikt från en takvåning nära havet.

Kust eller inland

En av de första punkterna att tänka över är var vi vill leva. Flertalet känner säkerligen till Spanien från sina semesterresor, men jag vet av personlig erfarenhet att det inte är samma sak att vara på semester under några veckor som att vara bosatt året runt. Att bo nära Medelhavet har sina fördelar, t ex närheten till stränderna och ett milt klimat under vinterhalvåret, men under sommarhalvåret är det mycket varmt och fuktigt och i längden kan det bli påfrestande.
Om man drar sig en bit in åt landet, är klimatet torrare, ofta med varmare dagar och svalare nätter (vilket gör det lättare att sova). Under vintern blir det dock betydligt kallare än på dagen.
Kolla upp historik för temperatur, luftfuktighet och nederbörd för den ort du är intresserad av för att få en uppfattning om hur vädret är under hela året.

Storstad eller landsbygd

Vill du ha liv och rörelse eller lugn och ro? Är du intresserad av närhet till restauranger på gångavstånd? Eller föredrar du närheten till lokala vingårdar? Har du något emot att dela din bostadsort med turister (läs skräniga engelsmän)? Vill du ha kontakt med landsmän eller söker du dig bort från dem? Tänker du ha egen bil eller vill du färdas till fots, med cykel eller allmänna färdmedel? Är det en fördel att flygplatsen ligger nära?
Alla dessa frågor är viktiga att ställa sig och finna svar på innan man skriver på köpes- eller hyreskontraktet.
Spektakulärt landskap. Vinodling i Rioja.
Spektakulärt landskap. Vinodling i Rioja.

Hyra eller köpa

Ett bostadsköp är ju ett av de allra största besluten i livet, och det brukar få stora konsekvenser på privatekonomin. Att köpa utomlands tillför ju en extra dimension, eftersom det kan vara svårt att hålla reda på alla lagar och vilka kostnader som brukar tillkomma vid ett köp. Tiden brukar också vara begränsad och det kan vara svårt att kontrollera alla punkterna på checklistan.
Ett köp innebär ju också att man är bunden till en viss plats, och innan man är säker på att ha hittat drömstället att bo, kan det vara lämpligt att hyra bostaden under en tid för att lära känna omgivningen och uppleva hur vädret ändras beroende på årstid.
Hyra kan man ju också göra även om man planerar att bo kvar under en längre tid, men några nackdelar kan vara att hyran höjs eller att hyresvärden inte önskar förlänga hyreskontraktet.
Ett mellanting mellan att hyra och köpa kan vara att man hyr bostaden med rätt att köpa den, under vissa förutsättningar och under en viss tid. Oftast får man då betala en insats, som man förlorar om man väljer att inte utnyttja köpesoptionen. Köpeskillingen är uppgjord i förväg, och ofta får den hyra som redan betalts räknas av från köpesbeloppet.
Slutligen finns ju även alternativet att köpa en tomt och bygga själv. Detta får dock betraktas som överkurs, och är förmodligen bara ett alternativ för de som redan har stor erfarenhet av platsen.

Lägenhet eller villa

Vad vi väljer på skalan från lägenhet (där det finns flera nivåer, t ex med och utan balkong, takvåning, etc), radhus, villa med tomt - beror mycket på våra behov och önskeml, var vi befinner oss i livet och inte minst vår ekonomiska situation.
En lägenhet har ju vissa fördelar, som att den är lämplig att ha som deltidsboende - man kan komma och lämna den lite som man vill (om man inte har krukväxter som behöver vattnas). Dessutom är boendet oftast billigare än om man väljer att bo i fristående hus (jag säger oftast, eftersom det finns gott om lägenheter nära havet som kostar bra mycket mer än en villa med tomt en bit inåt land).
Om man söker sig ett radhus eller en villa, så har man förmodligen tagit ett beslut om att boendet är mer eller mindre permanent. Och då känner man redan till att vatten är en bristvara, vilket medför extrakostnader om du har en tomt med trädgård (som måste bevattnas) eller swimmingpool (det kan kosta 500€ att fylla en pool).
Ett litet spanskt Venedig? Port Saplaya nära Valencia.
Ett litet spanskt Venedig? Port Saplaya nära Valencia.

Andra saker att tänka på

Några andra saker som kanske inte är helt uppenbara, men som bör tänka på är...
  • Sol och skugga. Tänk på bostadens läge, och under vilka timmar på dygnet den är exponerad för solen. Föredrar du morgon- eller kvällsol? Eller vill du bara ha skugga?
  • Grannar. När man köper bostaden får man grannarna på köpet. Men det går ju att ta reda på vem som bor bredvid - är det en flerbarnsfamilj med spädbarn? Är det ett ungt, festvilligt par? Är det pensionären som störs på allt? Har de husdjur? Du kommer att få stå ut med grannarna under än längre tid, så välj dem med omsorg.
  • Golf eller andra fritidsintressen. Har du några särskilda intressen kan det vara lämpligt att kolla upp i förväg vad som erbjuds i närområdet.
  • Merkostnader. När du skaffar bostad tillkommer det alltid merkostnader. Kolla upp vad som ingår i hyra och vad som du måste betala utöver den. Om du köper bostad, tillkommer alltid vissa kostnader oavsett bostadsslag; fastighetsskatt, underhåll, eventuella kostnader för bostadsrättsförening, övervakning i privata villaområden, etc.
  • Flyttkostnader och kostnader för möbler. Tänker du flytta ned dina möbler eller ska du skaffa nytt? Kanske är det bättre att hyra en möblerad lägenhet?
  • Finansiering. Hur tänker du betala köpeskillingen? I spansk eller svensk bank? Vilka skattefördelar eller -effekter får du i respektive land?
  • Permanentboende. Om du tänker bli permanteboende, är det viktigt att kolla upp vilka rättigheter och skyldigheter du har. Bortsett från byråkratiska detaljer som att meddela skatteverket, får det även konsekvenser som att du blir deklarationspliktig i Spanien, att du måste byta registreringsnummerplåtarna på bilen (om du tar med den), att du måste byta till spanskt körkort om du är över 45 år, etc. Om du är beroende av sjukvård eller annan omsorg är det viktigt att kolla upp vad som gäller och vilken hjälp du kan få.
Är det något jag missat? Använd kommentarsfältet eller skicka ett meddelande via epost till apelsinblomskusten snabela gmail.com så kompletterar jag informationen allt eftersom.

Jag kommer så småningom följa upp detta inlägg med några handgripliga exempel där jag tittar på vad det kan kosta att köpa eller hyra på olika platser utmed Apelsinblomskusten. Är du intresserad av någon särskild plats? Kontakta mig...

3 kommentarer:

  1. Intressant läsning som vanligt. Jag är speciellt intresserad av Torrevieja området, så hade varit väldigt uppskattat med några hyres/köpes jämförelser därifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Jag ska kika på Torrevieja - jag känner inte till regionen söder om Valencia så bra (med undantag av Alicante, Benidorm och Santa Pola), men den är populär bland svenskar och har bra anslutningar via Alicantes flygplats (El Altet).

      Radera
  2. Riktigt intressant inlägg som vanligt. Speciellt för oss som drömmer om en ev flytt någon gång i livet :).

    SvaraRadera