måndag 31 juli 2017

Hobbyodling: chilipeppar

Det finns en mängd olika pepparfrukter som går bra att odla i medelshavsklimat, bland annat paprika, italiensk peppar och chili. Den senare har jag odlat i flera omgångar och i de flesta fallen har jag drivit upp plantorna själv från frö. Fröna kan man antingen köpa eller samla in själv (man behöver bara plocka ur fröna från en mogen frukt och låta dem torka - samma princip gäller för övrigt för många andra frukter och bär, exempelvis tomatfrön).
Mina tidigare försök med chilipeppar har visserligen lyckats bra och har givit frukt, men jag hade aldrig tidigare lyckats få plantorna att överleva vintern (jag vet inte om detta beror på snål eller för kopiös bevattning, eller om plantorna har frusit). Just nu har vi dock en planta som vuxit sig upp till cirka 2,5 m höjd och som blommar och ger riktigt med frukt för tredje året i rad. Plantan kanske inte kan sägas vara vacker, men jag vet inte om det är lämpligt att beskära den, så jag låter den vara tills vidare.
Chilipepparplantan som den ser ut idag
Chilipepparplantan som den ser ut idag

Plantan står i vårt garage på markplan, som har ett ljusgenomsläppligt plasttak, där växtförehållandena kan liknas vid ett växthus (mycket ljus och värme på sommaren och temperarurer som inte brukar understiga 4-5°C under vintern. Kort sagt, detta verkar vara utmärkta förhållanden för chili. Krukan är kopplade till mitt centralbevattningssystem (det är annars lätt att plantorna torkar på sommaren) och jag ger den gödning några gånger om året.
Mogna chilifrukter och kommande blomknoppar
Mogna chilifrukter och kommande blomknoppar

Chili bör gå bra att odla inomhus i Sverige i soliga fönster och kanske med lite extra drivkraft i form av UV-lampor på vintern. Micke på Sparo skriver förresten om sin odling i lägenhet (se länk nedan).
Chilins frukter är små och mycket starka. Det är dessa som används för tillverkning av tabasco. Vi brukar torka frukterna och använda dem i matlagningen. En krossad pepparfrukt brukar vara lagom för att ge lite lagom fart på köttfärssåsen. Frukterna kan också användas för att ge smak åt olivolja, som sedan används i matlagningen eller till sallad.
Nyplockade chilifrukter, färdiga att torkas eller användas
Nyplockade chilifrukter, färdiga att torkas eller användas
Du kan hitta mer information om chilipeppar på wikipedia
Du hittar Mickes inlägg om sin chilipepparodling på Sparo här och här.

Friskrivning: jag varken är eller påstår mig vara expert på vare sig växter eller odling. Allt som jag skriver här har jag lärt mig via mina föräldrar, min egen odling och olika webbplatser. Vid eventuella faktafel tar jag tacksamt emot tillrättavisningar, liksom jag gärna tar emot era odlingstips för att lära mig mer. 

lördag 29 juli 2017

Valutarisk

Mitt sparade kapital är fördelat ungefär så här:
  • SEK: 46%
  • USD: 30%
  • EUR: 24%
Detta samtidigt som jag tar praktiskt taget samtliga utgifter i euro. Hur ser jag på detta?
Hög risk? Jag vet inte, i detta fall låter jag min hund avgöra...
Hög risk? Jag vet inte, i detta fall låter jag min hund avgöra...

Svenska kronor

Min höga andel sparande i svenska värdepapper är baserat på dels ett högt förtroende för det svenska näringslivet och de svenska företagens förmåga att skapa värde för aktieägarna, dels på grund att jag fortfarande har bättre kunskaper om svenska investeringsmöjligheter och slutligen dels för att förutsättningarna för långsiktigt sparande är goda (och då tänker jag på konkurrenskraftiga prisnivåer hos banker och mäklare, samt låga/inga förvaltningskostnader). Sverige har dessutom skatteavtal med Spanien som möjliggör detta upplägg - jag har skrivit en del om det spanska skattesystemet i ett separat inlägg.

Amerikanska dollar

Från att länge representerat en försumbar andel av den totala portföljen har alltså dollarn klättrat upp på en andraplats. Under de senaste månaderna har dollar försvagats mot både euron och svenska kronan, så kortsiktigt har detta varit en dålig idé. Men på längre sikt tror jag att dollarn kommer tillbaka.

Euro

Den valuta där jag har nästan samtliga utgifter är alltså den som väger minst i min ekonomi. Jag ser dock inte så allvarligt på detta, eftersom jag på kort varsel (några dagar) kan växla om till euron på förekommen anledning.
Vid den svenska folkomröstningen om euron var jag positivt inställd och röstade ja, och i princip tycker jag att idén om en enhetsvaluta är bra. Själva konstruktionen och genomförandet har dock många brister, och jag tror att det dröjer innan euron blir riktigt stark igen på egna meriter.

Övriga valutor

Just nu har jag ingen exponering mot andra valutor, men har tidigare innehaft aktier i danska och norska kronor (att jag sålt dessa aktier är företagsrelaterat och har ej med valutan att göra).

Sammanfattningsvis...

...tar jag inte valutarisken på alltför stort allvar. Visst, jag försöker välja bästa de tillfällena att föra över pengar fram och tillbaka mellan olika valutor, men valutan i sig väger in mycket lite då jag väljer aktier (även om enskilda bolag har ju också sina valutarisker och detta i slutänden kan få dubbel effekt).

torsdag 27 juli 2017

Att gasa och bromsa samtidigt

Detta är ju inget som kan rekommenderas när det gäller framförande av fordon i allmänhet, men när det gäller ekonomiskt sparande är det ett vinnande koncept, särskilt när den tillämpas konstant och långsiktigt.
Japansk uppfinning för att gasa och bromsa med samma fot. Kunde man få in styrningen också, så vill jag ha en...
Japansk uppfinning för att gasa och bromsa med samma fot. Kunde man få in styrningen också, så vill jag ha en...

Vad som avses är ju naturligtvis att maximera inkomsterna (att gasa) samtidigt som utgifternas minimeras (att bromsa). I en sund ekonomi är ju utgifterna lägre än inkomsterna över tid, och att gasa och bromsa ger då en ökande sparkvot, som om den investeras i utdelande aktier resulterar i en ytterligare ökning av inkomsterna. Den så kallade snöbollseffekten (som tro det eller ej har samma namn på spanska, el efecto bola de nieve) börjar då att fungera, och om man samtidigt bromsar utgifterna blir det en slags turbosnöboll som vi talar om.

Läge för snöbollseffekt på Apelsinblomskusten?
Läge för snöbollseffekt på Apelsinblomskusten?

Samma ansats är för övrigt applicerbar även när man avser att gå ned i vikt. Att gasa blir då en bildlig beskrivning av att bränna mer kalorier och bromsa blir då  att minska kaloriintaget (via en lämplig kost).
Oavsett om det gäller ekonomi eller viktminskning, uppnås bäst resultat genom ha målmedveten, kontrollerad och långsiktig ändring av beteende och vanor. Det vill säga att vara en seg, envis fan med lite jävlar-anamma.

tisdag 25 juli 2017

Portföljfördelning

Efter att ha bott på Apelsinblomskusten sedan 2000 kanske man kanske misstänka att detta sätter tydliga spår på min investeringsfilosofi. Men så är det inte alls. För närvarande är 19,1% av portföljvärdet (i euro, det varierar en del på grund av aktuella valutakurser) allokerade till spanska och finska värdepapper i EUR, medan motsvarande andel i svenska kronor (SEK) är 47,8% och slutligen amerikanska dollar (USD) 33,1%
Förväntad avkastning via utdelningar är 6,6% brutto och 5,3% netto.
Portföljfördelning i juli 2017
Anledningen till att jag inte investerar mer i spanska aktier är framför allt att jag för närvarande är pessimistisk till de spanska företagen - jag tror att det finns bättre potential på andra marknader. De aktieslag jag ändå äger är:
  • BME - en högutdelande spansk motsvarighet till OMX
  • Enagas - en säker kassako med många års stadig höjning av utdelningarna
De nordiska aktieslagen är det kanske inte så mycket att orda om:
  •  Fortum - högutdelare där jag gick inte med hyfsat gav
  • Akelius pref - preferensaktie där jag söker stabila utdelningar fördelade över året
  • Björn Borg - efter att royaltyutbetalningarna till Björn nu upphör hoppas jag på en stabil resa med fina utdelningar
  • Castellum - utdelningshöjare med hyfsat gav
  • Eolus Vind b- fint bolag, jag ligger back just men hoppas investeringen blir bra på lång sikt
  • Hennes & Mauritz b - jag har ägt H&M i omgångar och gick in igen på 212 kr. Blir nog bra på sikt.
  • Klövern pref - samma som Akelius pref.
  • SHB a - min långsiktiga målsättning är att köpa så att vikten i portföljen blir minst 1%.
  • Swedish Match - kassako.
  • Unlimited Travel Group - en udda fågel i portföljen. Jag ligger back, men tänker behålla aktien tills vidare.
Egentligen är min andel i amerikanska värdepapper lite för hög. Detta särskilt med tanke på hur värdet utryckt i EUR har minskat under de senaste månaderna. Jag har dock bestämt mig för att inte titta för mycket på EUR/USD valutaeffekterna - jag har försökt tidigare och missat långsiktiga trender. Några kommentarer:
  • Global X Superdividend ETF - börshandlad fond med månatliga utdelningar, just nu runt 7%
  • Prospect Capital Corp - investeringsbolag med höga månatliga utdelningar, just nu runt 12%. Vet inte om magkänslan är rätt.
  • Realty Income - jag har varit inne och ute ur detta papper flera gånger och tjänat en bra slant boostat med positiv valutaeffekt. Hyfsade månatliga utdelningar lockar, just nu runt 4,4%. Det pratas om konstanta utspädningar och pyramidspel... Men det pratas ju mycket om mycket.
  • YieldShares High Income ETF - ytterligare en börshandlad fond med månatliga utdelningar, just nu runt 8%.
Framöver tror jag på börsturbulens under andra halvåret, men jag ämnar inte göra några förändringar utan hoppas på att min portfölj håller emot hyfsat. Jag kommer fortsätta att köpa aktier så fort jag har pengar över i de bolag jag tycker ser rimligt värderade ut för tillfället.
Vad tror ni om min portfölj och hur ser ni på det kommande börsåret?


söndag 23 juli 2017

Hobbyodling: drottningpalm

Drottningpalmen (cocotero plumoso, lat. Syagrus romanzoffiana) är en av mina favoritpalmer alla kategorier. Den används lokalt relativt vanligt i planteringar och utmed gator (en spansk variant på alléträd). Kännetecknande för palmen är att stammen blir alldeles slät när palmen vuxit upp så mycket att stammen blottas.
Jag har två exempel på min terrass, en palm som redan var uppvuxen (då runt 10 år) när jag köpte den (och som är cirka 15 år och har en höjd på cirka 2,5 m) och ett mindre exemplar som jag själv drivet upp från kärna (som nu vid fyra år mäter cirka 25 cm och börjar sätta fart).
Drottningpalm uppdriven från kärna
Drottningpalm uppdriven från kärna

Drottningpalmen är importerad från Sydamerika, men trivs bra i medelhavsklimat. Den är relativt lätt att driva upp från kärna, gillar sol och vatten och tål kyla ganska bra (dock inte så bra som dadelpalmen, som växer i öknen).
Drottningpalm mellan två kurrajongträd (Brachychiton populneus)
Jag ber om ursäkt för den undermåliga kvaliteten på bilderna. Det blir lätt så när man är hobbyodlare, amatörfotograf och har för lite plats på terrassen.

Du kan hitta mer information om drottningpalmen på wikipedia.


Friskrivning: jag varken är eller påstår mig vara expert på vare sig växter eller odling. Allt som jag skriver här har jag lärt mig via mina föräldrar, min egen odling och olika webbplatser. Vid eventuella faktafel tar jag tacksamt emot tillrättavisningar, liksom jag gärna tar emot era odlingstips för att lära mig mer.

fredag 21 juli 2017

Snåltips: installera omvänd osmos-filter

För att kunna tillgodogöra sig detta snåltips bör man först veta vad sjutton omvänd osmos är för något? Slår man upp det finner man att det är en sorts motsats till osmos. Jaha.
Nåja, jag återkommer till det tekniska lite längre ner, mer först lite bakgrundsinformation. I medelhavsområdet är tillgången till bra dricksvatten begränsad, och det vatten som bjuds är hårt klorerat och har ofta en hög kalkhalt. Även om kranvattnet är tjänligt för att dricka och laga mat, köper en stor del av spanjorerna butljerat dricksvatten. En plastflaska med 1,5 l kostar mellan 20 och 50 eurocent (omkring 2-5 kronor) och även om plastflaskan är återvinningsbar finns det inget pantsystem, vilket in praktiken innebär att en stor fysisk andel av kundvagnen utgörs av vattenflaskor, som tappats på flaska, transporterats till affären, och därifrån till konsument för att, efter att ha tömts, slängs bland annan plast i förpackningsfraktionen av soporna.
Nu till det tekniska. Omvänd osmos är en vattenreningsteknik som tar bort de flesta föroreningar utan att använda kemikalier. Den går ut på att man med hjälp av ett yttre tryck låter vattenmolekyler vandra genom ett semipermeabelt membran; med andra ord ett halvgenomsläppligt membran. Följden blir att jonerna  stannar kvar på ena sidan av membranet, medan vattenmolekylerna passerar genom det. Man övervinner alltså det osmotiska trycket(1).
I praktiken installerar man en uppsättning vanligtvis fem olika filter:
  1. 5 µm sedimentfilter.
  2. Granulerat aktiverat kolfilter.
  3. 5 µm Aktiverat kolblockfilter. 
  4. 50 GPD omvänd osmos membranfilter.
  5. Aktiverat kolfilter.
Dessa filter installeras lämpligen i köket, under diskbänken. Vattnet hämtas direkt från dricksvattenledningen och passerar genom filtren till en liten trycksatt ackumulatortank (på 8-10 liter) och därifrån till en för ändamålet installerad kran.
Installation med filter och ackumulatortank
Installation med filter och ackumulatortank
Filtrerat och gott vatten direkt ur kran
Filtrerat och gott vatten direkt ur kran

Filtreringskapaciteten är omkring 150 liter per dag, vilket innebär att filtret används för att filtrera dricksvatten men i praktiken inte kan installeras för att filtrera allt vatten som används. Filtret kräver ingen energikälla utan använder bara vattentrycket från ingående vattenledning. Under processen filtreras  cirka 10-15% av mängden filtrerat vatten bort, och detta leds oftast direkt till avloppet, vilket gör att det går förlorat (dock kan det ledas till en avloppstank, och användas till att exempelvis vattna växterna).
Det filtrerade vattnet har inga bismaker, och det sägs att det kan jämföras med det lokala flaskvattnet Bezoya (som säljs för 35-40 eurocent per 1,5-litersflaska).
Utan filtrering (588 ppm)
Utan filtrering (588 ppm)

Filtrerat vatten (26 ppm)
Filtrerat vatten (26 ppm)

Vårt filter kostade cirka 250 € (inklusive installation) och hade varit i drift i ungefär 3 år då jag bytte filter för första gången. En uppsättning om fem utbytesfilter kostade mig 30 €, och arbetet gjorde jag själv.
En enkel kalkyl ger:
  • Jag räknar med att vi förbrukar cirka 2,5 liter dricksvatten om dagen, d v s runt 900 liter om året. Kostnaden för kranvattnet inklusive 15% spill blir (900 x 1,15 x 0,00286 €/liter) = 3 €.
  • Skulle vi köpa flaskvatten på 1,5-litersflaska skulle kostnaden bli 900 / 1,5 x 0,20 €/flaska = 120€. Och då har jag räknat på ett billigt vatten.
  • Besparingen i för dricksvattenkostnaden blir 120 € - 3 € = 117 € per år, vilket gör att filtret betalade sig på 2,1 år.
  • När  filtret väl är betalt blir besparingen (120 € - 3 € -30/3 €) = 107€ om jag kan räkna med att filtret varar i tre år (vilket jag tror eftersom smaken var bra och antalet partiklar var inom rimliga gränser efter denna tidsperiod)
Några andra positiva bieffekter är:
  • Minskat antal besök i affären och mindre plast att slänga bort. Detta är ju bra för naturen.
  • Vi dricker mer vatten än tidigare, eftersom det alltid är tillgängligt.
Till alla som bor hemma i Svedala säger jag: var lyckliga och fortsätt dricka av det högkvalitativa dricksvatten som ni får levererat direkt i kranen. Och till er som funderar på att flytta till medelhavskusten (eller till andra platser med lägre vattenkvalitet): investera i ett omvänd osmos-filter, ni kommer inte att ångra er!
Slutligen kan jag inte låta bli att klämma in ett halvuselt skämt relaterat till vatten:
Hört vid simbassängen:
- Oj, det var hemskt vilka rivmärken du har på ryggen.
- Ja, det är klor i vattnet.


(1) Wikipedia: omvänd osmos

onsdag 19 juli 2017

När det regnar på prästen...

...så droppar det på klockaren. Så lyder ett gammalt ordspråk.
Mina föräldrar lärde mig en massa ordspråk när jag var liten, och det var ofta inte förrän jag växte upp som jag förstod vad som egentligen menades.
Min chef har en annan variant på samma ordspråk, och det är särskilt passande då vi utvecklar maskiner:
El dinero es como el aceite, cuando pasa por tus manos, siempre se queda algo en tus dedos.
Fritt översatt från spanskan betyder det:
Pengar är som olja, när den passerar genom dina händer blir det alltid lite kvar på fingrarna.
Min chef lever som han lär, han ser till att alltid omsätta pengar, och mycket riktigt, det smetar av på honom. Och om jag håller mig i närheten av honom, smetar det av sig på mig också...
Om man nu ska tolka min chefs ordspråk bokstavligt, borde man väl gett sig in i oljebranschen, där finns det ju gott om pengar. Eller kanske i finansbranschen. Nåja, man ska väl inte sälja sin själ för pengar, utan främst försöka ägna sig åt vad man är intresserad av. Men är man klockare det skadar ju aldrig att hålla sig i närheten av prästen..
Pengar kan köpa en fin hund, men bara vänskap kan få den att vifta på svansen
Pengar kan köpa en fin hund, men bara vänskap kan få den att vifta på svansen

måndag 17 juli 2017

Spanien populärare än Sverige

Allt enligt dagens artikel på di.se. Och alla fall när det gäller antal spanska fastighetsobjekt i jämförelse med antal svenska villor listade på hemnet
Jämfört med samma period föregående fem-sex år märker jag av en ökande ekonomiskt aktivitet -  det är fler människor i rörelse, restaurangerna är fullare och folk verkar både ha pengar och vara mer villiga att spendera dem, vilket även smittar av sig på fastighetsmarknaden.
Är det läge att köpa? Tja, priserna kommer nog inte att bli lägre under en lång tid framöver, i alla fall i de större orterna och på objekt med bra läge. Mer om detta i kommande inlägg om fastighetsmarknaden framöver.

Spansk ekonomi del 1: Lite om skattesystemet

Det här är första delen en en serie inlägg om bra saker att veta om den spanska ekonomin, vad det kostar att leva i solen och andra relaterade ämnen.

Det är många som frågar mig om vad det kostar att leva här nere i Spanien. En viktig del av privatekonomin beror på hur mycket av inkomsterna som försvinner i skatt, och detta kikar jag på i det här inlägget. Det första jag bör informera om är att jag inte är någon expert på varken det spanska eller svenska skattesystemet. Det jag skriver i det här inlägget gör jag i som lekman och baserat på det jag lärt mig av egna erfarenheter. Jag utgår från att den skattskyldige är permanent bosatt i Spanien, och därmed måste redovisa sina inkomster och förmögenhet till den spanska skattemyndigheten.

I Spanien betalar man statlig (impuestos estatales), regional (regímenes especiales de Comunidades Autónomas) och kommunal (impuestos locales) skatt. Skattesystemet bygger på principerna att det ska vara lika för alla, baserat på individens ekonomiska kapacitet, progressivt och ej bör tillämpas för att konfiskera (det vill skatten får inte vara högre än det beskattade beloppet).

Moms

Momsen (IVA=impuestos sobre valor añadido) ligger för närvarande på 21% för de flesta varor. Det finns även en reducerad moms på 10% för livsmedel, allmän transport, sportevenemang, etc. Och slutligen finns en superreducerad moms på 4% för vissa baslivsmedel, som bröd, mjölk, frukt, grönsaker, etc samt vissa andra varor som dagstidningar, böcker, läkemedel m m.

Inkomstskatt 

För närvarande är inkomster på upp till 12.450€ är skattesatsen 19%. Skattesatsen ökar sedan progressivt upp till 45% på inkomster över 60.000€.
Beskattningsbar inkomst Inkomstskatt 2016
Från Till
0€ 12.450€ 19%
12.450€ 20.200€ 24%
20.200€ 35.200€ 30%
35.200€ 60.000€ 37%
60.000€ - 45%


Fastighetsskatt

Fastighetsskatten (IBI =impuestos sobre bienes inmobiliarios) är kommunal, och beror på taxeringsvärdet. Skatten brukar ligga på 0,4-1,1% för byggnader i tätort och 0,3%-0,9% för byggnader utanför tätor.  

Fordonsskatt

Fordonsskatt (impuesto sobre vehículos de tracción mecánica) betalas kommunalt, och beräknas beroende på fordonstyp och motorstyrka. En vanlig personbil brukar beskattas med omkring 45-60€.

Realisationsvinstskatt

Precis som i Sverige får man kvitta vinster mot förluster, men en skillnad är att man får "spara" en realisationsförlust för ett skatteåret till efterföljande tre år, för att kunna kvitta mot en eventuell vinst.
Realisationsvinstskatten uppgår för närvarande till 19%

Skatt på aktieutdelningar

Det finns lite olika typer av utskiftning till aktieägarna, men när det gäller konventionell aktieutdelning är skatten 19% på belopp upp till 6000 €, 21% på belopp mellan 6.000-50.000 € och 23% på belopp över 50.000€.
Se dubbelbeskattningsavtal nedan för beskattning av utdelningar från svenska utdelningar.
Solen går ned på Apelblomskusten
Solen går ned på Apelblomskusten

Dubbelbeskattningsavtal

Sverige och Spanien har ett dubbelbeskattningsavtal, som i princip gör att man deklarerar inkomsterna i det land man är permanent bosatt. Det gäller dock att sätta sig in i avtalet, då huvudprincipen inte är generellt. När det gäller aktieutdelningar från svenska aktieslag i svensk depå, betalar man till exempel en kupongskatt på 15% av totalbeloppet. Den inbetalda kupongskatten får sedan dras av i den spanska inkomstdeklarationen.

Förmögenhetsskatt

 Förmögenhetsskatt (impuestos spbre el patrimonio) betalas på förmögenheter överstigande 700.000€, med skattefrihet för fastighet på upp till 300.000€, och uppgår till mellan 0,2% och 2,5%.

Redovisning av tillgångar i utlandet

Som permanent bosatt är man skyldig att redovisa tillgångar i utlandet som överstiger 50.000€. Redovisningen är obligatorisk, är endast informativ men underlåtelse att redovisa kan resultera i hög straffbeskattning. Redovisningen görs underr början på året och behöver endast upprepas om storleken på tillgångarna ändras om minst 20.000€.


Nästa del kommer att handla om lönesystem och arbetsmarknad.

lördag 15 juli 2017

Fauna på Apelsinblomskusten

Under de dagliga promendaderna med vår golden retriver-tik hittar vi inte bara tennisbollar, utan vi stöter också på en hel del av de djur som lever vilt.
Vår golden retriever tittar på en igelkott
Vår golden retriever tittar på en igelkott
De vanligaste djuren är utan tvekan kaniner, harar och igelkottar. Dessa djur ser man dessvärre allt som oftast överkörda utmed vägarna. Skulle de lokala fotgängarna ha samma sannolikhet att råka ut för en trafikolycka med dödlig utgång som de stackars uteliggardjuren, skulle Spanien snabbt avbefolkas och förvandlas till öken (det senare är dock redan på väg att ske).

Vår golden retriever tittar på en skatunge
Vår golden retriever tittar på en skatunge
På apelsinfälten stöter vi ibland också på en del ormar (de är ej giftiga) och jag har även sett ett rävkadaver. I områden med skog finns det gott om fågel och ekorrar. Tro det eller ej, men jag har även stött på grodor uppe i de till synes torra bergen, dock inte alltför långt ifrån naturliga vattenkällor.
Vill man uppleva den spanska naturen utanför allfartsvägarna, är det lämpligt att uppsöka någon av de många vandrings- och cykelleder som finns. Det är också lämpligt att hålla sig till dessa leder, då både terrängen och växtligheten är ganska ogästvänliga, och det är lätt att komma fel i de stora bergsområdena, vilket kan få ödesdigra konsekvenser, speciellt under de heta sommarmånaderna.
Personligen föredrar jag generellt sett den svenska naturen, med dess omväxlande årstider och överflödande växt- och djurliv, men det finns många områden som är värda att besöka. Är det djurliv som ni är ute efter, finns det dock intressantare resmål än spanska medelhavskusten.
Kim Jong-un
Vår golden retriever tittar på Kim Jong-un*
* Och vice versa. Bilden är ett montage.

fredag 14 juli 2017

Ekonomisk frihet del 4: livet som fri

Det här är sista delen av fyra om Apelsinblomskustens syn på, mål med och resa mot ekonomisk frihet, samt hur jag ser på livet efteråt.

Det har gått några veckor sedan jag publicerade de tre första delarna i miniserien om ekonomisk frihet. De som önskar läsa de första delarna, hittar länkarna nedan:
Jag är inne i en ganska tung period i jobbet. Företaget där jag jobbar har ökat omsättningen kraftigt under de senaste åren, och både arbetsbördan och förväntningarna att höja effektiviteten har följdaktligen också ökat. Jag visualiserar för mig själv i stort sett dagligen hur den ekonomiska frihet jag eftersträvar kan ge mig möjlighet att sätta punkt för min nuvarande etapp i arbetslivet.
Samtidigt inser jag att det förmodligen är en ganska dålig idé att sluta jobba helt tvärt, eftersom jobbat trots allt erbjuder stora fördelar; socialt umgänge med arbetskamrater, en nödvändig disciplin och dagliga rutiner och möjlighet att realisera sig professionellt.
Min plan är därför att genomföra en mjuk omställning, genom att fortsätta förvärvsarbeta, möjligen visstid istället för heltid, under en övergångsperiod (som inte kommer att tidsbestämd). Den ekonomiska frihet jag eftersträvar är absolut inte synonym med att leva ett lättjefullt liv utan mening eller innehåll, utan den kommer att ger mig möjlighet att fylla dagarna med de aktiviteter jag själv vill.
De aktiviteter jag önskar få utökat utrymme i mitt liv är:
  • Idrott. Jag är amatörlöpare och drömmer om att någon gång i framtiden göra om en svensk klassiker (jag gjorde den senaste innan min spanienflytt).
  • Läsning. För närvarande läser jag omkring 400-600 sidor i månaden, men skulle vilja kunna öka mängden, och dessutom läsa mer fackböcker.
  • Hundliv. Vår hund har en given plats i familjen och vi önskar kunna göra fler utflykter (korta resor) för att lära känna vår region bättre tillsammans med henne.
  • Odling. Den här punkten är delvis kopplad till ett annat långsiktigt mål, nämligen att bo i ett hus med tomt, för att kunna odla direkt i marken istället för krukor. Tills vidare är jag dock inställd på att fortsätta med nuvarande upplägg och förbereda mig för ett kommande steg.
  • Skrivande. Bloggen Apelsinblomskusten har givit mig möjlighet att ta upp mitt skrivande, och det verkar som det finns ett allmänt intresse för ämnena jag skriver om. Jag kommer att fortsätta skriva så länge jag tycker det är roligt och så länge det finns något att skriva om.
Är DU förberedd för att bli ekonomisk fri?
Är DU förberedd för att bli ekonomisk fri?

Det här är sista inlägget i serien om ekonomisk frihet, men det kommer inte bli det sista inlägget i ämnet. I fristående inlägga kommer jag att återkomma och återkoppla till vad jag skrivit. Blev det som jag tänkt? Vad blev annorlunda? Skulle jag gjort något annorlunda?

onsdag 12 juli 2017

Ingen gör som ingenjörn...

Jag läser ett flertal olika ekonomibloggar, och jag slås av hur många som är genuint intresserade av träning och att hålla kroppen i form. Som många redan har konstaterat, verkar till exempel distanslöpning vara överrepresenterad jämfört med en genomsnittsperson. Jag ställer mig då frågan om det verkligen är så, eller är det bara så att jag själv söker och läser det jag är intresserad av (kaka söker maka)?
Troligen är det så att flera av de förberedelse och egenskaper som krävs för målmedevetet sparande för att nå ett långsiktigt mål är gemensamma för vad som krävs för att genomföra ett långlopp.
När det gäller kopplingar mellan yrke och strävan att uppnå samma sak, verkar det inte finnas samma direkta koppling (och nu bortser jag från den lönemässiga delen, då vissa yrken resulterar i högre lön vilket gör det enklare att uppnå en hög sparkvot). Jag inser att det kan vara en fördel att ha studerat ekonomi, till exempel för att kunna läsa och förstå finansiella rapporter, men själv tror jag att de viktigaste egenskaperna är att ha en god analytisk förmåga samt att kunna tillgodogöra sig stora mängder information. Men även statistik, matematik eller programmering bör komma till användning.
Jag märker att jag själv präglas av min ingenjörsbakgrund (maskinteknik) även i mitt arbete att uppnå ekonomisk frihet. Detta yttrar sig i insamling av stora datamängder, bearbetning och presentation av dessa samt slutligen en kontinuerlig analys för att styra emot de uppsatta målen.
Klassisk ingenjörsmässig problemlösning
Klassisk ingenjörsmässig problemlösning
Mina egna kunskaper när det gäller företagsekonomi och ekonomi på makronivå är alltför grundläggande, och ett av mina mål är att fördjupa dessa kunskaper, bland annat med följande bloggar som inspirationskälla, i en långsam förvandling till att bli en ekonomisk ingenjör:
  • Lundaluppen - bakom bloggen finns en person med gedigna kunskaper om företagsekonomi och de skattetekniska och legala förutsättningar.
  • Investerarfysikern - skrivs av en doktorand i kvantfysik, som har imponerande kunskaper när det gäller analys av stora mängder data, och att se samband och trender.
  • NemCapSE - blogg (med låg uppdateringsfrekvens, men det som finns är mycket läsvärt) av en person som med imponerande träffsäkerhet har lyckats identifiera företag med stor utvecklingspotential under ett flertal år i rad. Knappast slump.
Vad tror ni? Är det en avgörande fördel att ha en viss utbildning eller yrke för att nå privatekonomisk framgång? Eller är andra kunskaper och egenskaper viktigare?


måndag 10 juli 2017

Banan, bäpple, bapelsinblomskusten...

Det har nu gått en dryg månad sedan jag började blogga här på Apelsinblomskusten. Det är inte första gången jag skriver på Internet (jag har haft flera webbplatser sedan 1999), men dessa har haft ett annat upplägg. Jag valde Blogger som plattform, och jag är mycket nöjd så här långt, eftersom själva skrivandeprocessen hamnar i första rum (man slipper tänker så mycket på allt det tekniska runt omkring).
Jag har ingen direkt målsättning med bloggen, bortsett från att den ger utlopp för mitt behov att skriva av mig - jag gillar att skriva och jag märker att jag saknat skrivandet. Inläggen handlar om ämnen jag själv är intresserad av, eller som väcker min uppmärksamhet på ett eller annat sätt, och bloggandet hjälper mig att bearbeta mina tankar och sätta dem på pränt.
Jag försöker skriva inlägg saker som jag själv skulle kunna tänka mig att läsa. Ibland blir det sådär, men det händer att jag själv tycker att jag fått till det. Andra får bedöma om Apelsinblomskusten bör tilldelas ett framtida nobelpris i litteratur, ekonomi eller kvantfysik, själv är jag bara glad för varje gång ett inlägg blir läst eller då någon tar sig tid att skriva en kommentar.
Bapelsin?
Bapelsin? Bäpple?


Bloggen är reklamfri, av flera orsaker. Dels behöver jag inte inkomsten (detta låter kanske kaxigt, men är inte desto mindre sant, åtninstone för tillfället), dels störs jag själv av reklam och slutligen vill jag inte falla i frestelsen att skriva inlägg med primärt eller sekundärt syfte att generera intäkter. Och det är dessutom viktigt för mig atta vara fullständigt oberoende i mitt skrivande.
Jag skriver anonymt. Jag tror inte att det skulle tillföra något för någon att veta precis vem jag är eller hur jag ser ut. Anonymiteten ger mig också större frihet att skriva om precis vad jag vill, men jag använder den inte som skydd för att kunna göra angripa eller tala illa om personer eller grupper.
Kort sagt, jag skriver som jag vill. Banan, bäpple, Apelsinblomskusten, så där ja, precis om vad jag vill!

Uppdatering: i detta inlägg publicerat 2017-08-12 byter jag helt skamlöst fot om användning av reklam på bloggen.

söndag 9 juli 2017

Hobbyodling: fikonträd

Jag har ett par olika sorters fikonträd (ficus carica) i min odling. Det största trädet är av varianten breva, som ger tidig skörd (juni till juli) med mörka saftiga frukter, och som står i en kruka på Ø65 cm.
Fikonträdet är speciellt på det viset att det bildar nya fikon utan pollinering och befruktning. Fikonen börjar alltså växa direkt från grenarna utan att trädet först blommat.
Några veckor gamla fikon
Några veckor gamla fikon
Fikonträden växer vilt här i medelhavsområdet, men då de gillar vatten brukar de oftast stå nära vattendrag. Träden är lättskötta, de gillar sol och behöver ganska mycket vatten och näring för att ge frukt. Vid några tillfällen har mitt fikonträd drabbats av bladlöss och vita flygare, men så länge trädet inte blir för stort är det lätt att åtgärda.
Fikonen är gröna och hårda under hela tillväxten, ända tills de sista dagarna då de snabbt ökar i storlek och blir mörka - det är lätt hänt att de blir hinner bli övermogna och börjar skrumpna ihop igen.
Fjolårets skörd från mitt fikonträd
Del av fjolårets skörd från mitt fikonträd
Fikonen är saftiga och goda och går bra att torka för längre förvaring. Men oftast blir de uppätna ganska omgående.
Faktasida om fikon på wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fikon

[Rättelse 2017-07-09 10:47: jag upptäckte att jag i titeln skrivit fikusträd istället för fikonträd - trädet tillhör visserligen fikussläktet, men det är mer träffande att skriva fikonträd.]

Friskrivning: jag varken är eller påstår mig vara expert på vare sig växter eller odling. Allt som jag skriver här har jag lärt mig via mina föräldrar, min egen odling och olika webbplatser. Vid eventuella faktafel tar jag tacksamt emot tillrättavisningar, liksom jag gärna tar emot era odlingstips för att lära mig mer.

lördag 8 juli 2017

Hittegods

I familjen Apelsinblomskusten ingår en golden retriever-tik. Golden betyder ju gyllene och retrieve att återfå eller samla in. Vår hund uppfyller båda kriterierna, hon har en klassisk gyllene färg och hon samlar in saker.
På våra dagliga promenader genom apelsinfältet händer det allt som oftast att hon hittar olika sorters bollar, oftast tennisbollar. Vän av ordning frågar sig vad dessa bollar gör på apelsinfälten. Svaret är enkelt - det är andra hundägare som kastat bollarna åt sina hundar, men eftersom de har andra raser än retriever, så blir bollarna kvar och vår hund får spåra upp dem. Allteftersom tiden har gått har samlingen blivit ganska stor och vi brukar numera lämna kvar de flesta på fältet till nästa promenad.
Är det en fågel? Är det en kanin? Nej, det är ytterligare en boll...
Är det en fågel? Är det en kanin? Nej, det är ytterligare en boll...

Egentligen är det bara en liten sak som stör mig med vår hunds utvecklade sinne för att spåra upp tennisbollar, och det är ju att hon kunde valt att samla på något annat objekt, till exempel hundraeurosedlar. Men, pengar gör ju en inte lycklig, och vår hund är det bästa exemplet på detta, några tennisbollar är allt vad hon behöver.
En liten del av samlingen...
En liten del av samlingen...

fredag 7 juli 2017

Inkapslad i tiden

Jag har bott på medelhavskusten i ungefär 17 år. I det dagliga livet pratar jag spanska med min fru och med arbetskamrater och kunder. Det kanske förvånar några, men faktum är att jag inte har skaffat några svenska bekanta här nere. Jag har också valt att inte ha några svenska tv-kanaler (jag undviker överlag att titta på dumburken, oavsett om programmen är på originalspanska eller dubbade).
Det skrivna svenska språket underhåller jag därför genom att läsa svensk litteratur och via svenska bloggar och tidningar på nätet. Och det talade språket via Skype och telefon med familj och vänner, samt under semestern hemma i Sverige.
Men trots denna exponering mot svenskan, märker jag att jag stelnat språkmässigt. Inte minst när jag är hemma i Sverige, märker jag att jag är närmast totalt okunnig om vilka uttryck, artister och tv-program som är på modet för tillfället, och när jag öppnar munnen pratar jag som man gjorde när jag fortfarande bodde i Sverige.
Min slutsats är att jag befinner mig i en språklig tidskapsel. Är det någon som är intresserad av att göra djupare undersökningar av detta fenomen, eller om ni bara vill veta vilka uttryck som brukade vara populära i en svunnen tid, går det bra att kontakta mig.
Männen på bilden har ingen direkt koppling till inlägget
Männen på bilden har ingen direkt koppling till inlägget

onsdag 5 juli 2017

Lyxliv

Jag erkänner härmed öppet att jag älskar lyx - helt hämningslöst!
För nytillkomna läsare som tror att Sr. Apelsinblomskusten är värsta stekaren som lever ett dekadent liv i överflöd på medelhavskusten, vill jag ta tillfället i akt att förklara vad lyx innebär för mig.
Lyx är för mig att ...
  • ...njuta av doften från ett nyöppnat kaffepaket. Sedan långt före jag började dricka kaffe avnöt jag denna lyx. Kostnad: gratis (jag köper ju trots allt kaffet för att dricka det, så luktandet är kostnadsfritt).
  • ...njuta av utsikten från stranden halvvägs under löppasset. Kostnad: nästan gratis (bortsett från slitage på löparskorna, men de brukar hålla 100-120 mil, så kostnaden är försumbar).
  • ...avnjuta en almuerzo popular på en söndagförmiddag. Kostnad: cirka 5 euro/person.
  • ...äta en apelsin plockad direkt från trädet. Kostnad: gratis (men om markägaren kommer på dig blir du käppiskad)*.
  • ...sitta i skuggan en varm sommardag när vinden fläktar. Kostnad: gratis.
Lyxliv på Apelsinblomskusten
Lyxliv på Apelsinblomskusten


* Det är ju naturligtvis inte tillåtet att plocka apelsiner som man vill, men markägarna brukar ge tillåtelse att plocka för att äta om man frågar snällt. Och nej, det har hittills inte hänt att jag blivit käppiskad.

måndag 3 juli 2017

Spanien på 8 minuter

Jag skriver ju om livet här nere på medelhavskusten, och försöker dela med mig av diverse praktiska tips i ämnet. Till min stora förtret och fasa har jag upptäckt att de mest väsentliga delarna redan har täckts, dessutom i ett attraktivt videoformat.
Med risk för att göra min blogg obsolet väljer jag att osjälviskt publicera denna instruktiva video på drygt åtta minuter.*
Kan du ditt Spanien? Bertil vet hur man gör.
* Både tequila och ölet Corona uppges vara spanska, men båda är importer från Mexiko.

söndag 2 juli 2017

Liv och död

Döden är ju lika naturlig som livet, men vi hanterar den på olika sätt. Inte minst skiljer sig den efterföljande processen stort ifrån vad vi är vana vid från Sverige.
Nyligen var vi på begravning. Den avlidne hade gått bort på morgonen, och redan på eftermiddagen ordnades likvaka (velatorio) för anhöriga och vänner på begravningsbyråns bårhus (tanatorio). Den avlidne sminkas upp för att se naturlig och levande ut - det är till och med ett yrke att sminka de döda - då de anhöriga tar sitt sista farväl (jag avstår dock själv från detta).
Eftersom likvakan sker på så kort varsel är det vanligt att anhöriga och bekanta kommer som de är klädda, ofta direkt ifrån jobbet. Det viktiga är att komma.
Spansk kyrkogård med sina typiska gravplatser
Spansk kyrkogård med sina typiska gravplatser

Själva begravningen brukar ske dagen efter likvakan. Det är snabba bud, och traditionen hänger troligen ihop med värmen, eller avsaknaden av kyla. Oftast är sker begravningsceremonin (misa funeraria) under en gudstjänst, varefter kistan eller urnan förs till begravningsplatsen (cementerio), vilken ofta är placerad utanför tätorten (varför jag skriver begravningsplats och inte kyrkogård). Begravningsplatsen skiljer sig från de flesta svenska kyrkogårdar, då gravplatserna ligger i murar med rader av gravvalv (nichos), staplade på varandra, tre, fyra eller till och med sex rader i höjd.

Röyksopp & Robyn "Monument"

lördag 1 juli 2017

Solskatt

Det flesta vet väl vad en solkatt är, men hur många känner till vad solskatt är? Apelsinblomskusten reder ut begreppen.
Att Spanien ligger vid sydligare breddgrader är ett välkänt faktum. Föga förvånande är antalet soltimmar högt - enligt det spanska institutet för statistik (Instituto Nacional de Estadística, INE) uppgick exempelvis antal årliga soltimmar till 2.820 i Castellón under 2009 (statistiken har några år på nacken, men jag tror inte att den påverkats så mycket av varken ekonomisk kris eller inflation). Detta blir i genomsnitt cirka 7,7 timmar per dag.
Ett så högt antal soltimmar gör ju att man borde kunna tänka sig att det vore intressant att generera solenergi - både som termisk energi och som elektricitet. Och det är det också. Produktionen ökade kraftigt 2007 efter beslutat att betala en premie på 0,44€ för varje kWh genererad med solenergi tillförd elnätet. Vid den här tidpunkten var solenergin så effektiv att vissa producenter lyckades tillföra energi till och med på natten (senare uppdagades att denna energi skapast i generatorer drivna av fossilt bränsle som var billigare)..
Sedan dess har tekniken i och tillverkningskostnaderna för solpanelerna sjunkit kraftigt. Tillverkningskostnaderna ligger nu på under 0,03€ per kWh för energi tillverkad i Mexiko eller Marocko. Som jämförelse betalar jag enligt den senaste elräkningen 0,068956€ per kWh och till de rörliga kostnaderna ska man näthyra på 0,044027€ per kWh. Lägger jag sedan på fast näthyra och andra fasta kostnader hamnar till slut min kostnad på 0,24€ per kWh.
Man behöver ju inte vara nationalekonom för att inse att det borde löna sig att vara självproducerande (även om kostnaden blir högre än vid produktion i industriell skala). Men, det finns ett dilemma...
Den spanska regeringen har på ett efektivt sätt i princip gjort det omöjligt att bli självförsörjande (i alla fall för de allra flesta), då man tvingar samtliga självproducenter att betala näthyra (det är detta som populärt kallas för solskatt här i Spanien) även för den egentillverkade energi som aldrig kommer i närheten av det kommersiella elnätet, och detta försämrar kalkylen kraftigt. Dessutom måste alla solpanelsinstallationer godkännas, och kostnaden för detta är högre än själva kostnaden för panelerna. För att avskräcka eventuella rättshaverister har man satt ett högt bötesbelopp - upp till 60 miljoner euro (att jämföra med det maximala bötesbeloppet 30 miljoner euro vid allvarliga förseelser inom kärnkraften, till exempel radioaktiva utsläpp).
För mycket sol? Än så länge gratis att avnjuta på stranden.
Än så länge gratis att avnjuta på stranden.
Enda sättet att slippa både straffavgifter och kostnader för godkännande av installationen är att helt enkelt kapa kabeln till energibolaget och därmed bli helt oberoende (vilket dock höjer investeringskostnaden då man måste installera batterier för att garantera energiförsörjningen under de delar av dygnet då solen inte genererar tillräckligt med energi).
Den spanska befolkningen, i likhet med undertecknad, är överlag ganska irriterad på hanteringen av och kostnaderna för elenergin, så jag räknar med att lagstiftningen mjukas upp framöver... Jag vill nämligen inte bara bli ekonomiskt oberoende, jag vill också bli energioberoende...
Och slutligen, om ni nu blir oroade inför er kommande spanienresa, kan jag lugna er. De spanska myndigheterna tänker nämligen inte belägga soldyrkande turisters vistelse på playan med solskatt - än så länge.